Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

fantanariu

Expoziția de desen, xilogravură, colaj și obiect a Suzanei Fântânariu a fost deschisă, ieri seară, la Muzeul Județean de Istorie Gorj în cadrul Colocviilor „Brâncuși“, care marchează împlinirea a 141 de ani de la nașterea marelui sculptor.

O serie de lucruri inutile, cum ar fi o broască defectă sau un placaj uzat, devin elemente care întregesc o lucrare de artă. La vernisajul expoziției „Inventar totemic” a fost prezent și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, care a precizat că lucrările prezentate sunt rodul a unor îndelungate frământări artistice: „Nu speram să ajung să văd la Târgu Jiu o expoziție a doamnei Suzana Fântânariu. Știam despre activitatea artistică actuală și îmi doream să ne întâlnim într-o expoziție. (…) Ceea ce avem astăzi la Târgu Jiu este rezultatul multor ani de muncă, de studiu și de căutare”.

„Cea mai mare surpriză și plăcere estetică”

Vasile Fuiorea, președintele filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici, a spus că a cunoscut arta Suzanei Fântânariu în timpul studenției, la Timișoara: „Dincolo de această conviețuire ca student și profesor, cea mai mare surpriză și plăcere estetică pe care am avut-o în Timișoara a fost expoziția dumneaei din anul 1996, de la Muzeul din Timișoara. Expoziția a fost foarte mare, denumită «Ambalaj pentru suflet», care a avut o temă actuală. Emoția pe care am avut-o atunci ca student se reverberează și acum. (…) Suzana este o doamnă a artei românești, prin excelență a artei românești. Faptul că este prezentă printre noi nu face decât să mă onoreze“.

„Încearcă să se exprime dincolo de orice împărțire prealabilă a lumii“

IMG_2809[1]

Criticul de artă Pavel Șușară a spus că arta Suzanei Fântânariu sparge toate barierele: „Suzana Fântânariu face parte din generațiile de artiști care au derapat de la linia dreaptă a artei așa cum a fost văzută multă vreme. Ei intră într-o altă paradigmă, au alte instrumente și altă capacitate de construcție. Nu mai sunt artiștii care abordează realul ca pe un punct câștigat. (…) În pictura, grafica, obiectele, sculptura pe care le vedem aici sunt, de fapt, consecințe ale unei memorii colective, care s-a decantat într-o memorie individuală, care a alimentat un tip de imaginar, care a reușit să transmită printr-o sinteză severă toate aceste achiziții. Suzana Fântânariu este tipul de artist care elimină granița dintre ceea ce este în afară în mod obiectiv și ceea ce este în afară în mod subiectiv, elimină granița dintre geniu și ceea ce însemna la un moment dat conturul unui artist. (…) Avem de-a face cu o viziune activă, care încearcă să se exprime dincolo de orice împărțire prealabilă a lumii”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.