Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Aniversată în fiecare an la 20 noiembrie, Ziua universală a copiilor-World Children Day-marchează ziua în care Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1959, Declarația pentru Drepturile Copiilor și, în 1989, Convenția pentru Drepturile Copiilor (1989), se arată pe site-ul www.un.org. Pentru prima dată în județul nostru, cercetașii Centrului Local „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu vor organiza un eveniment deosebit cu această ocazie. 

Prin celebrarea Zilei universale a copiilor se dorește încurajarea fraternității și înțelegerii între copiii din întreaga lume și de a promova, totodată, bunăstarea acestora.  Tocmai de aceea, cercetașii din cadrul Centrului local „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu au decis să organizeze în premieră un frumos eveniment în capitala județului Gorj. Astfel, pe 19 noiembrie, de la ora 12:00, sunteți așteptați cu mic și mare la Amfiteatrul din centrul orașului Târgu-Jiu, pentru a celebra Ziua Universală a Copiilor! „Avem o activitate duminică, inițiată de noi, cercetașii, cu ocazia Zilei Universale a Copiilor. Așteptăm cât mai mulți elevi, tineri studenți, târgujieni de toate vârstele la Amfiteatrul din centrul orașului unde vom desfășura următoarea activitate: vom scrie cu ajutorul persoanelor prezente cuvintele World Children Day! Din Centrul Local «Ecaterina Teodoroiu» fac parte 90 de cercetași și vom fi toți prezenți la eveniment. De asemenea, vor participa și copii din cadrul DGASPC Gorj, copiii alături de care noi am mai avut activități de-a lungul timpului. Acest eveniment este organizat pentru prima dată la Târgu-Jiu. Cercetașii din cadrul Centrului Local «Ecaterina Teodoroiu» au mai organizat, de exemplu, Festivalul Luminii și alte evenimente, iar în luna decembrie vom organiza evenimentul cadoul fermecat și alte proiecte umanitare”, a spus Anelisa Tunaru, cercetaș responsabil cu promovarea activității de la sfârșitul acestei săptămâni.

Eleva spune că a devenit membră a Centrului Local de cercetași în urmă cu două luni: „Sunt nouă în centru, dar mi-am dorit tare mult să fac parte din Cercetașii Gorjului, deoarece creează o lume mai bună, noi nu cerem nimic, nouă ne place să ajutăm. Te dezvolți pe tine, personal și-ți dai seama că lumea este mult mai bună decât credeai că este! Și toate activitățile pe care le facem, îmi oferă libertate de a visa mai mult și mai des”, a afirmat Anelisa Tunaru, elevă a Colegiului Economic „Virgil Madgearu”.

UNICEF și copiii din lume

Convenția pentru Drepturile Copiilor este tratatul internațional privind drepturile omului cu cea mai largă ratificare. Convenția prevede protejarea și promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viață, la sănătate, la educație și joacă, dar și dreptul la viața de familie, de a fi protejați împotriva violenței, de a nu fi discriminați și dreptul de a-și face auzite opiniile lor. În 2014 s-au împlinit 25 de ani de la adoptarea acestei Convenții. UNICEF — Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite — este organizația care se ocupă de promovarea și coordonarea acestei zile speciale, acționând, totodată, la îmbunătățirea bunăstării copiilor. Potrivit UNICEF, în fiecare an, milioane de copii devin victimele unor violențe incalculabile. Copii din fiecare țară, cultură și din orice pătură socială înfruntă forme variate de abuz, neglijență, exploatare și violență. Abuzurile au loc acasă, la școală, în instituții, la muncă, în cadrul comunității, al conflictelor armate și în cadrul dezastrelor naturale. Majoritatea acțiunilor de violență îndreptate împotriva copiilor, precum pedepsele corporale și abuzul sexual, rămân legale și aprobate de către societate în multe țări. Violența și abuzul afectează copiii în dezvoltarea lor ca viitori adulți, demnitatea acestora, precum și integritatea fizică și psihologică.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.