Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13231278_10208116071172405_828005480_nEcaterina Teodoroiu, eroina poporului român, și-a înscris numele, cu sânge de jertfă, în paginile de aur ale istoriei neamului. A fost o fată de țărani săraci, care s-a născut cu imaginea munților Carpați. Înflăcărata gorjeancă este o figură palidă de curaj și patriotism pentru toate generațiile ce vor veni. Ea s-a ridicat din rândul țărănimii, trăind speranța nestrămutată în viitorul fericit al urmașilor.

Aceasta a avut mai multe încercări de a participa pe front ca soldat activ, dar de fiecare dată i se spunea că locul ei este în spital. Dar Ecaterina hotărăște să ia calea frontului. Comandanții au cedat la insistențele ei și au primit-o să lupte alături de ostașii români. Participa activ pe front la diferite acțiuni de parcă era soldat cu o foarte bună pregătire în domeniu. Pe front purta căciulă de miel negru , palton negru și avea o armă în mână , era un bun comandant de luptă.

Este o pildă rară a unui cald entuziasm, unit cu cea mai strălucitoare energie, aceea pe care unii au numit-o cu drept cuvânt „Eroina de la Jiu”, și-a dat jertfa supremă, lipsită de orice trufie și ambiție, numai din dragostea de a apăra pământul țării noastre.

Ecaterina Teodoroiu a fost la înălțimea celor mai viteji apărători ai țării sale, pe care i-a întrecut prin puterea cu care își învingea slăbiciunea feminină, știind să dovedească vigoarea bărbăției de trup și suflet.

Și-a dat viața cu simplicitatea eroismului adevărat pentru că așa credea sufletul ei că i se împlinește datoria vieții.

13228132_10208116072572440_2112658060_nColegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” – liceul care îi poartă numele cu atâta mândrie

Școala a luat ființă în noiembrie 1921 din inițiativa părinților și prin concursul corpului didactic local. Existența unei asemenea școli în localitate a fost o nevoie simțită, întrucât pentru educația fetelor numai exista nicio școală în județ și părinții erau nevoiți să-și trimită copilele departe cu mari sacrificii.

Treptat, școala a trecut la bugetul de stat, devenind școala secundară de gradul II. Efectivele sporesc, ajungându-se ca în anul 1924-1925 să frecventeze cursurile 361 de eleve.

De la 1 septembrie 1928, ca urmare a prevederilor noii legi a învățământului, școala funcționează cu 7 clase, sub titulatura oficială de Liceul de Fete Târgu-Jiu.

Pe  data 11 februarie 1937, prin Decretul Regal nr. 378, i se acordă denumirea Liceul de Fete „Ecaterina Teodoroiu”.

Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” a format sute de generații care au învățat să își lărgească orizontul asupra lumii fiindcă școala este un izvor de înţelepciune, este o interesecţie în viaţă, care îţi permite să o apuci, în funcţie de interese sau pricepere, pe unul din drumurile care ţi se deschid în faţă.

Școala ne pregătește să devenim adolescenți educați, iar mai apoi adulți responsabili, capabili să înțelegem enigmele acestei lumi, deslușindu-i  tainele.

ȘI DA! .. Ecaterina Teodoroiu merită toată osteneala noastră de a învăța, să fim mândri de eroii noștri care au luptat pentru o viață mai bună a neamului românesc.

                                                                                                                        ELENA POMANĂ

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.