Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Romina Manolescu este o talentată elevă din comuna Glogova. De ceva vreme, Romina, în vârstă de 14 ani, face parte din grupul „Prietenii pe portativ”, condus de profesorul Nicoleta Pauliș din Motru. Alături de ceilalți membri ai acestui grup de copii talentați la muzică, Romina a participat la spectacole și alte evenimente culturale. În afară de talentul la muzică, eleva din Glogova este un elev exemplar, care are numai medii de 10 și care, în timpul liber, citește foarte mult, scrie poezii și, de curând, a descoperit o nouă pasiune: teatrul! Deși are 14 ani, copila dă dovadă de maturitate și spune că mereu a învățat foarte bine din dorința de a evolua: „Am dorit să demonstrez că și la țară se învață carte și că instruirea mea se datorează și dascălilor mei, oameni cu adevărat demni de laudă”. 

5     6

De când era mică, Romina Manolescu adora să cânte așa că momentul în care a fost remarcată de profesoara Nicoleta Pauliș nu a fost o surpriză prea mare pentru fată și familia sa. Romina Cristina Manolescu este din satul Olteanu al comunei Glogova, fiind elevă în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială „Profesor Nicolae N. Caranda”.

Spune despre sine că face parte dintr-o familie de oameni simpli, muncitori, care au avut mereu grijă de ea și de sora sa mai mică. Iubește viața la țară, animalele, câmpul și obiceiurile învățate de la bunicii săi.

„Le datorez mult părinţilor mei, căci ei m-au modelat încă din clasele mici, lor le datorez tot ceea ce sunt astăzi. De mică îmi plăcea să cânt prin casă, dansam, dar nu m-am gândit că o să mă dezvolt în acest domeniu. Era o pasiune pe care o hrăneam zi de zi, muzica devenise parte din viața mea cu totul. Când am ajuns în clasa a V-a, doamna Nicoleta Pauliș m-a remarcat și mi-a propus să urmez cursuri în grupul «Prietenii pe portativ», o idee care m-a încântat nespus de mult.

Din acel moment, în fiecare sâmbătă, mergeam la grupul doamnei și mă bucuram de niște ore de liniște, ore în care puteam să-mi pun ordine în gânduri, în suflet. Alte cursuri nu am mai urmat, pentru mine a fost de ajuns atât. Suntem pregătiți de doamna Nicoleta și de domnul Gabi Pauliș, oameni deosebiți. Ei au grijă ca spectacolele nostre să fie mai colorate”, a povestit Romina Manolescu.8

 

Grupul condus de Nicoleta și Gabriel Pauliș a devenit o a doua familie pentru elevi. Cei doi profesori îi sfătuiesc, îi ajută și le dau aripi, după cum spun chiar copii. Pentru Romina Manolescu, grupul „Prietenii pe portativ” înseamnă foarte mult. Alături de colegii săi, Romina se simte ca într-o familie:

„Totul este mai interesant pentru că s-au legat multe prietenii în grup, pentru că atmosfera este întreținută cu glume, dansăm pe melodii, ne ajutăm ori de câte ori este nevoie, ne înțelegem reciproc –suntem o micuță familie. Sala în care cântăm a devenit un al doilea cămin, iubesc ceea ce facem! Participăm la spectacole în fiecare sezon, avem ținute în pas cu tema, suntem foarte organizați și mereu dornici de mai mult. Adesea, se poate citi ușor fericirea din privirile noastre, atunci când cântăm. Suntem încurajați și felicitați constant, poate asta ne dă puterea să continuam tot ce facem.

E atât de plăcut să simți că munca îți este apreciată, e ceva unic!”, spune fata din Glogova. 4Fiind un copil pasionat, ambițios, dar și responsabil, Romina este aleasă de profesoara sa ca șefă a grupului.

Profesorii care îi pregătesc pe elevii din grupul „Prietenii pe portativ” îi susțin și îi încurajează mereu să fie din ce în ce mai buni. „Iubesc arta și tot ce ține de ea.

Sunt îndrăgostită de muzică, dans, teatru, scriu poezii, multe compuneri în care-mi conturez diferite stări, am o imaginație foarte bogată și am încercat să am câte puțin din toate. Îmi place să mă implic în activitățile extrașcolare și, pentru că am simțul responsabilității, am grijă mereu să iasă totul perfect, sunt aleasă mereu ca șefă de grup”, a mai afirmat Romina.

De-a lungul ultimilor doi ani, Romina Manolescu a câștigat mai multe premii la diverse concursuri: Locul I- Grupul Trio De Crăciun – Festivalul Județean de colinde și cântece de Crăciun: Crăciunul –tradiție și modernitate 2014, Locul III-anul 2015, același concurs, Locul II –Festivalul Concurs Muzică Populară „Tinere Talente 2014”.

Scrie poezii de o sensibilitate aparte

Era elevă în clasa a V-a când a descoperit că poate scrie poezii. Atunci, își amintește copila, profesoara sa de limba și literatura română a rugat-o să facă niște versuri pentru un concurs. Scriind acele versuri, Romina a aflat că poezia pentru ea însemna o modalitate de a se exprima liber:

„La o săptămână după ce poeziile mele au fost trimise concursului, am aflat că am câștigat locul I. Nu pot exprima bucuria pe care am simțit-o în momentul respectiv, eram mândră, atât de mândră de mine. Mi-am propus să nu las nimic neîncercat pentru că nu se știe niciodată de unde poate să răsară arta! Pe viitor, aș vrea să-mi văd numele pe o carte, o să scriu una. Este unul dim scopurile mele în viață, a declarat Romina Manolescu.1

Teatrul, noua sa pasiune

La grădiniță, educatoarea i-a spus că are talent actoricesc, lucru care i-a bucurat pe părinții săi. Acum, la 14 ani, Romina a redescoperit pasiunea pentru teatru și vrea să urmeze câteva cursuri. Pentru viitor și-a făcut planul: se va ocupa și de pasiunile sale, nu va neglija niciodată școala și își va urma cu statornicie visurile.

„Talentul la teatru mi l-a descoperit doamna educatoare Simion Maria, la grădiniță. Le spunea părinților mei că recit mai special poeziile, că am mimică, intonație, că nu uitam ce trebuia să spun și nu mă intimidam. Aveam doar 4 sau 5 ani. Aud adesea că am acest lucru în sânge, că sunt făcută pentru a fi actriță. Curând, o să urmez niște cursuri și îmi promit că o să ajung pe marile scene ale lumii. Nu-mi voi lăsa visele neîmplinite, viața nu ne oferă  timp ca să-l lăsăm irosit. (…)

Liceul o să îl fac la Motru, pe profilul filologie și vreau să urmez Facultatea de Drept la București. În anii de școală, am reușit să mă mențin mereu cu media finală 10, am câștigat olimpiade și concursuri școlare. (…) Am dorit să demonstrez că și la țară se învață carte și că instruirea mea se datorează și dascălilor mei, oameni cu adevarat demni de laudă”, a afirmat Romina.2

Poetul

De Romina Manolescu

Rătăcit și-acum în versuri, bezmeticul ce căta-n stele

Povești dulci, nemuritoare, căuta după durere

M-a umplut în ochi cu milă, mă întreb dacă-i profet

Mă cuprinde strâns de mână și-mi soptește că-i poet.

 A trăit să-și plângă amaru’, pe foi albe, cu stilou

Și-și închipuia iubirea, visa cătr-un sfârșit mai nou

Îl priveam noapte de noapte căci avea becul aprins

Îmi spunea că vrea lumină: el e viu, dar de mult stins

 Îmi părea mereu albastru- omul trist, ce nu râdea

Cel mai singur pe drumuri, el valsa pe vreme rea

Mi-a luat un timp prea crunt, să-nțeleg că nu-i pamflet

Asta chiar e viața lui… eu sunt om, el e poet.

 

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.