Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13106097_1235507126476737_98543677_o-300x225O elevă a Colegiul Național „Spiru Haret” Târgu-Jiu este un exemplu al ambiției și perseverenței. Elisa Roxana Lică, în vârstă de 18 ani, a fost admisă la patru universități din Londra, urmând ca după finalizarea studiilor liceale să plece în străinătate. Tânăra s-a implicat de-a lungul timpului într-o serie de proiecte care să o ajute să se dezvolte ca om, iar munca ei nu a rămas nerăsplătită. Cea mai nouă dorință a sa este să reprezinte Gorjul, pentru câteva zile, la Bruxelles. Pentru ca acest vis să devină realitate, adolescenta s-a înscris la un concurs unde trebuie să prezinte, printr-un montaj video, avantajele Uniunii Europene. Cei care susțin tinerii de elită și vor să îi ofere elevei această șansă o pot ajuta prin votul lor.

Reporter: Ce anume te-a determinat să participi la acest concurs?

Elisa Roxana Lică: Chiar dacă mă aflu în an terminal, am decis să nu pun capăt proiectelor extrașcolare, așa că am decis să mă înscriu la mai multe concursuri și traininguri în străinătate, unul dintre ele fiind concursul „EU&UE” care provoacă tinerii să evidențieze, printr-un scurtmetraj, avantajele Uniunii Europene. O nouă aventură pe care am decis să o trăiesc! Această competiție constă în realizarea unui montaj video și obținerea celor mai multe voturi pe site-ul organizatoric, iar premiile sunt pe măsura așteptărilor: o excursie cu domnul Emilian Pavel la Parlamentul European din Bruxelles, smartphone-uri, laptop-uri și aparate video. Am avut susținerea imediată a elevilor de la Colegiul Național „SpiruHaret”, cărora le voi mulțumi pe această cale pentru tot sprijinul pe care mi l-au acordat”, a precizat Elisa Roxana Lică, elevă a Colegiului Național „Spiru Haret” Târgu-Jiu.

13105812_1235507109810072_1689975147_o13059799_1235506949810088_101551701_n„Munca face diferența dintre oamenii cu aspirații și oamenii fără inițiativă”

Reporter: Ce reușite ai avut datorită muncii tale în domeniul video?

Elisa Roxana Lică: Sunt pasionată de domeniul video și vreau să pun în evidență patrimoniul cultural oltenesc, motiv pentru care am mai participat și la alte concursuri din străinătate, cum ar fi  „Shining Stars of Europe” unde m-am clasat în primii 20 de participanți și am avut ocazia să vizitez Londra. Totodată, am participat la competiții precum „PLURAL+ Youth Video Festival” din New York, Simpozionul Internațional „Bucuria copilăriei pierdute”, unde am câștigat premiul I, Concursul „Regii virtuali”, unde am luat premiul special, o imprimantă Canon, Concursul Național „Spune NU drogurilor”, unde am câștigat premiul II  și multe altele despre care pot spune că m-au ajutat să înțeleg că munca face diferența dintre oamenii cu aspirații și oamenii fără inițiativă.

Reporter: Domeniul editării video este considerat unul al bărbaților, cum ai ajuns în acest segment?

Elisa Roxana Lică: Da, mă ocup de montaj video și realizez și site-uri, un lucru dedicat, oarecum, bărbaților. Cum spunea Caragiale: «O femeie care lucrează în domeniul afacerilor este o femeie în lumea bărbaților», însă din clasa a IX-a am fost  solicitată de profesori să fac acest lucru și am zis că merită să încerc, să mă specializez pe această arie. Am participat la concursuri, mi-am luat niște certificate, chiar acum câteva luni mi-a venit unul din America și așa am obținut mai multe examene precum  IC3 Digital Literacy Certification – recunoscut de companii precum Microsoft, American Council on Education, Oxford Cambridge Royal Society for Tehnology in Education, New Zealand Qualifications Authority. Încerc să mă perfecționez cât pot de mult.

13090605_1235507153143401_735460103_o13078193_1235507103143406_1471854183_oReporter: Spuneai că vrei să studiezi în străinătate. Unde ai decis să mergi?

Elisa Roxana Lică: Acum, aflându-mă în clasa a XII-a, a trebuit să mă decid asupra facultății și am hotărât, împreună cu familia mea, care mereu mi-a fost alături și m-a sprijinit, să urmez facultatea în străinătate, mai precis în Londra. Am aplicat la 4 facultăți (University of Greenwich, London Metropolitan University, University of Bedfordshire, Middlesex University), iar acum trebuie să mă decid asupra uneia dintre ele.

„Am pornit pe cel mai potrivit drum”

Reporter: Este o provocare să pleci atât de departe de familie și cei dragi. Cum crezi că va fi viața ta în următorii ani?

Elisa Roxana Lică: Consider că am pornit pe cel mai potrivit drum, pe un drum care nu va fi foarte ușor de parcurs, dar știu că este un drum care o să îmi placă și vreau să îl descopăr. Desigur,  a studia la 2000 de km distanță de țara natală este cu adevărat o provocare, fiind departe de familie, rude, prieteni, dar am învățat că trebuie să gândești întotdeauna pozitiv. Sacrificiile pe care le faci pentru a activa într-un anumit domeniu îți vor fi răsplătite cândva. Când va sosi acel moment vei realiza că ai reușit să îți îndeplinești visele, pe care unii le credeau doar niște idei aiurite, dar ulterior s-au dovedit a fi niște gânduri împlinite.

Reporter: Intenționezi să te întorci în România după finalizarea studiilor?

Elisa Roxana Lică: Vreau să rămân acolo! Sunt foarte multe oportunități, programe de studii. Eu vreau să urmez programul de patru ani la Finanțe Bănci, în primul an o să fac teorie,  în al doilea an o să am teorie și practică, în al treilea an voi avea  posibilitatea să lucrez în cea mai mare agenție din Londra și să fiu și plătită ca un bugetar, deși o să  fiu practicantă. În ultimul an o să dau licența și  o să particip la târgul de job-uri organizat de ei unde vin, în facultate, agențiile mari din toată lumea.

Totuși, până la finalizarea liceului, Elisa Roxana Lică vrea să reprezinte Gorjul la Bruxelles. Dacă vreți să o susțineți trebuie să o votați urmând pașii: dați click pe linkul: http://avs.org.ro/ro/concurs-euue/voteaza-lica-elisa-roxana ; înregistrați-vă (dând click pe „autentificare”, text ce se află sub videoclip) completând toate câmpurile marcate cu „*”; după realizarea unui cont, mai dați click, încă o data, pe link-ul de mai sus și apoi pe butonul „votează” .

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.