Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Anul acesta, Olimpiada Națională de Religie, cultul ortodox, s-a desfășurat la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, iar Gorjul și-a spus cuvântul și acolo, elevii noștri reușind să cucerească câteva premii, printre care și premiul I. Olimpiada a avut loc vineri, iar eleva din „Spiru Haret”, Ioana Toloargă, a obținut locul I și Premiul Special oferit de Mitropolia Moldovei.

Ioana Toloargă este în clasa a XII-a la Colegiul Național „Spiru Haret” Târgu Jiu, iar cea care o pregătește la disciplina la care a obținut locul I pe țară este profesoara Vălăreanu Alina, alături de care, spune Ioana, „a trăit în Cuvânt” în ultimii ani.

Locul I național după patru ani de participări

Eleva nu este la prima participare la Olimpiada de  Religie, ea fiind prezentă an de an încă de la începutul liceului; însă, datorită faptului că Olimpiada de Română se desfășura în același timp, Ioana nu reușea să susțină și probele naționale la Religie. Anul acesta s-a dovedit a fi unul norocos pentru elevă care a obținut, pe lângă clasarea pe locul I național la olimpiadă, și Premiul Special oferit de Mitropolia Moldovei. „Am participat în fiecare an, din clasa a IX-a și până acum, la Olimpiada Județeană de Religie, calificându-mă la etapa națională de fiecare dată. Nu am fost, însă, niciodată la etapa națională, până acum, fiindcă era în aceiași perioadă cu naționala Olimpiadei de Limba și Literatura Română, la care participam. Astfel, anul acesta am ajuns la etapa națională a OLAV (Olimpiada de lectură ca abilitiate de viață), la București, unde am ocupat locul III, calificându-mă pentru etapa internațională a Olimpiadei de Lectură. Așa am putut merge și la Iași, la Religie, cu toată pregătirea și experiența acestor 4 ani.”, susține Ioana Toloargă pentru  Revista Cult-ura.

„A fost modalitatea mea de a ajunge la Dumnezeu prin Cuvânt”

Mulți oameni se întreabă de ce o persoană ar alege să participe la Olimpiada de Religie, dar pentru Ioana Toloargă, acest lucru este cât se poate de clar. Este modul ei de a se apropia de Divinitate prin Cuvânt. „Adesea, oamenii se întreabă de ce un elev ar alege Olimpiada de Religie; pentru mine, ea a însemnat un parcurs spiritual, o lumină aprinsă care să mă ghideze în întunericul lăuntric în care rătăcesc. A fost modalitatea mea de a ajunge la Dumnezeu prin Cuvânt, prin artă, prin libertatea care mi s-a dat de a cunoaște și de a fi, în microuniversul meu, un Demiurg. Asumarea Logosului Divin poate fi un urcuș al Golgotei personale sau, din contră, un drum spre Lumină!”, declară tânăra olimpică.

Gorjenii, clasați în primii 10 pe țară

Un alt elev al Colegiului Național „Spiru Haret” Târgu Jiu, Aribași Raul, se poate lăuda cu o Mențiune obținută la Olimpiada Națională de Religie. El a fost pregătit de profesoara Păunescu Felicia, cea care a fost și profesorul însoțitor al elevilor din Gorj.

Încă patru elevi gorjeni s-au apropiat de performanța celor doi tineri obținând note peste 8.00, rezultatele clasându-i printre primii 10 la nivel național. Copiii sunt elevi în clasele a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a.

Meritele tinerilor au clasat Gorjul printre primele județe din țară, iar ca drept răsplată pentru munca lor, toți participanții la olimpiadă au fost invitați într-o mică excursie prin Iași, putând admira obiectivele culturale si istorice ale orașului.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.