Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cea de-a doua ediție a proiectului educațional ELENA (RUSELLE) CIOLAC: O REPREZENTATĂ MAI PUȚIN CUNOSCUTĂ A MUZICII DE SALON DIN VEACULUI AL XIX-LEAderulat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași va avea loc marți, 31 ianuarie 2023, ora 16.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

Elevă a profesorului Antoine Marmontel, magistrul celebrilor compozitori Claude Debussy şi Georges Bizet, Elena Ciolac a reprezentat o pagină necunoscută pentru istoria muzicii româneşti. În urma descoperirii unor miniaturi instrumentale semnate şi publicate la Paris de muziciana originară din Botoşani, a fost posibilă interpretarea pentru prima dată, mai întâi la Iaşi şi ulterior în oraşul ei natal, a acestor compoziţii de către tineri pianişti de la liceele de artă din cele două oraşe moldave. Din momentul respectiv, partiturile au fost incluse în studiile pentru pian ale muzicienilor aflaţi în formare.

Întrucât această pianistă nu se regăsește în lucrările de specialitate muzicală, cercetarea vieţii ei, care între timp a căpătat consistenţă, a cuprins mai multe paliere de prezentare, prin apelarea la o varietate de imagini şi surse scrise, cum ar fi: fotografii de epocă, documente de arhivă, articole din publicistica vremii, studii de specialitate. Coroborarea tuturor informațiilor existente a permis conturarea unui întreg tablou, plin de nuanţe policrome, ce cuprinde personaje (membrii familiei, profesori, prieteni apropiați), evenimente publice și private (baluri, concerte, sărbători familiale).

În cadrul celei de-a doua ediţii, care se doreşte a fi una de iarnă, evenimentul cultural va avea două componente principale: prezentarea biografiei compozitoarei şi interpretarea compoziţiilor pentru pian de către elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.

Conceptul acestui proiect educațional este realizat de muzeograf dr. Ioan Iațcu (Muzeul de Istorie a Moldovei Iași), alături de specialiști de la Palatul Copiilor Iași (prof. Petronela Damian), Inspectoratul Școlar Județean Iași (Inspector școlar pentru educație muzicală prof. Irina Florian) și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași (prof. Roxana Vîlcu).

Publicul iubitor de istorie și muzică clasică este invitat la acest eveniment dedicat muzicienei Elena Ciolac, o virtuoză a pianului, dar și o talentată compozitoare aparţinând curentului romantic, astfel că nu întâmplător a fost caracterizată în felul următor: „Frumoasă şi talentată, tânăra Doamnă era podoaba oraşului, copila răsfăţată a societăţii noastre”.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.