Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, continuă seria de evenimente dedicate proiectului educațional ELENA (RUSELLE) CIOLAC: O REPREZENTATĂ MAI PUȚIN CUNOSCUTĂ A MUZICII DE SALON DIN VEACUL AL XIX-LEA”.  

Ideea temei pleacă de la descoperirea, cercetarea și interpretarea unor miniaturi instrumentale aparținând unei compozitoare mai puţin cunoscute din a doua jumătate a veacului al XIX-lea: Elena Ciolac.

Întrucât această pianistă nu se regăsește în lucrările de specialitate muzicală (compendii, tratate, enciclopedii), cercetarea vieţii ei a cuprins mai multe paliere de prezentare, prin apelarea la o varietate de surse scrise (documente de arhive, articole din publicistica vremii, studii de specialitate) şi iconografice (fotografii de epocă).

Coroborarea tuturor informațiilor existente a permis conturarea unui întreg tablou ce cuprinde personaje (membrii familiei, profesori, prieteni apropiați), evenimente publice și private (baluri, concerte, sărbători familiale). Deşi a avut o viaţă scurtă, Elena Ciolac se evidențiază prin faptul că a fost nu numai o bună muziciană, o virtuoză a pianului, ci și o talentată compozitoare aparţinând curentului romantic.

Conceptul este realizat de muzeograf dr. Ioan Iațcu, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași, și pus în practică cu participarea profesorilor de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani (Oana-Maria Vasilache, Raluca Ardelean, Marina Mihalenco-Prisacaru, Stela Şerpeanu) și elevi de la clasa de pian.

După interpretarea în premieră naţională a miniaturilor muzicale la Palatul Culturii, de către elevi de la Palatul Copiilor din Iaşi şi Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, compoziţiile vor fi prezentate în primă audiție, de data aceasta la nivel local, chiar în oraşul natal al compozitoarei.

Astfel, publicul iubitor de istorie și muzică clasică este invitat în data de 8 iunie 2022, orele 11.00, în Sala de festivităţi a Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.