Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, a lansat vernisajul expoziţiei de emailuri „Elekes Gyula: Metamorfoză”.

„Tematica expoziției este transfigurarea, transformarea valorilor, Metamorfoza, poate nu totdeauna în direcția bună. Fixarea patrimoniul spiritual (material) cu ajutorul pictografiei, pentru a nu pieri. Credința în noi înșine și în forțe externe, puterea acestora de conservare“ declară artistul Elekes Gyula, despre propria expoziție.

Elekes Gyula

Artistul s-a născut și trăiește la Odorheiu Secuiesc. A absolvit Liceul de Arte din Târgu Mureș, secția grafică. A studiat tehnica emailului în școli private și ateliere de creație din Germania și Spania. A lucrat ca profesor de desen, s-a ocupat de grafică publicitară pentru o fabrică de mașini unelte, a predat în Austria, Germania și Spania, tehnica emailului.

În prezent ține cursuri de email la Odorheiu Secuiesc și periodic la Keszthely (Ungaria), în La Coruña (Spania) și la Viena. Din 1980, se străduiește să pătrundă în cele mai adânci taine ale tehnicii emailului. Între anii 1990–2017 a fost invitat anual la Simpozionul Internațional de Email din Kecskemét, timp de patru ani lucrând câte o lună în atelierul de creație de aici ca bursier.

Și-a îmbogățit cunoștințele profesionale cu sprijinul pictorului Turi Endre și al istoricului de artă Pap Gábor. Timp de zece ani, a fost bursier al Fondului Național Cultural al Ungariei, în perioada anilor 1992 – 2008, a participat la numeroase cursuri de perfecționare în Germania și Spania. Din anul 2011, este membru al Asociației Maghiare a Artiștilor Emailului.

În creațiile sale Elekes Gyula prelucrează și reinterpretează motivele și simbolistica culturii tradiționale, miturilor și mitologiei secuiești, considerând că arta populară, ca sursă iconografică, are un limbaj vizual încă inteligibil.

În lucrările sale, diferitele tehnici de emailare (email pictat, cloiossoné) se asociază adesea cu auritul sau polizarea recipientelor de aramă, uneori, și cu aplicații de metale și pietre prețioase. Artistul caută și punctele de conexiune cu alte culturi.

Lucrările artistului distins cu premiul Pro Cultura Hungarica au fost expuse în numeroase orașe din Transilvania și Ungaria, dar și în Austria, Spania, Germania, Suedia, Rusia, în cadrul unor expoziții individuale, respectiv, în Elveția, Cehia, Danemarca, Franța și China, în expoziții de grup. Multe din creațiile sale se află în colecții private și oficiale, în muzee din România, Ungaria, Elveția, Statele Unite ale Americii, Țările de Jos, Franța, Germania, Luxemburg, Anglia, Spania, Suedia și Japonia.

Expoziția poate să fie vizitată până pe 21 aprilie

„Consider că se impune un anumit conținut, un mesaj care pot fi duse mai departe; culorile, ritmurile plastice, creația în totalitate generează în privitor o anume rezonanță. Consider important ca privitorul, dacă a acceptat lucrarea, să o construiască mai departe prin forța imaginației sale“. (Elekes Gyula)

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie, până pe 21 aprilie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.