Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

vasile ifcoviciDeși nu  a avut multă școală, unul dintre oamenii care au trăit în județul Gorj a fost și primul meșter milionar. Vasile Ifcovici a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai iscusiți zugravi și vopsitori, iar succesul său în acest domeniu a fost răsunător, motiv pentru care a avut ocazia să se și îmbogățească din meseria practicată. Chiar mai mult, el ajunsese să aibă  în fiecare ani ucenici care ieșeau din atelierele sale meșteri iscusiți.  

A urmat câteva clase la Târgu Jiu, iar apoi a renunțat la studiu și s-a ocupat să învețe profesia de zugrav, meserie moștenită de la tatăl său.

„Vasile Ifcovici s-a  născut în anul 1883 ca fiu al meșterului zugrav Vasile  Ifcovici, descendent dintr-o familie de sârbi  din Banat și al Reghinei Land, descendentă dintr-o familie de etnici germani.

Tatăl său era fiul lui Ștefan și al Todei Ifcovici și se  născuse în anul 1857, iar mama sa era fiica lui Martin Lang și a Elisabetei Baureath. A urmat cursurile Școlii Primare în Târgu Jiu, după care a învățat meseriile de zugrav și vopsitor de la tatăl său. A fost, împreună cu  fratele său Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați meșteri gorjeni din perioada interbelică.

Deosebit de activ, căuta să obțină cât mai multe lucrări în oraș și în împrejurimi  și a devenit în scurt timp unul dintre cei mai bogați meseriași. Domnul Mitică Poponici (n.red. ucenic al  lui Vasile Ifcovici) ne spunea că se știa atunci că el a fost primul milionar dintre meșterii gorjeni. Tot dânsul ne spunea că datorită spiritului său întreprinzător era  numit «Ifcovici – călare pe bici».

Avea o  mulțime de ucenici și lucrători angajați, iar spre deosebire de fratele său Gheorghe, nu era foarte darnic  cu aceștia. Din contră, se spune că era chiar foarte zgârcit și îi plăcea  să le rețină și din puțini banii pe care li-i dădea, cu diverse justificări.

În același timp, se știe că aceia care au fost ucenicii lui Vasile Ifcovici au  ajuns, mai apoi, meșteri iscusiți”, scrie Ion Duguleanu în cartea „Case * Oameni * Destine”, ediția 2016.

Vasile Ifcovici moare în anul 1945, la vâsta de doar 62 de ani, afectat de moartea unicului său fiu și extenuat de atâta alergătură după lucrări și câștig.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.