Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

18360340_816729755144188_166997360_nÎn rândul gorjenilor care s-au făcut remarcați prin muncă și perseverență se află și Dumitru Oproiu, omul care a fost transferat în Garda Regală la scurt timp după ce a devenit subofițer la o unitate militară din municipiul Târgu Jiu. Acesta s-a născut în anul 1900 în fosta comună Cârbești.  

Dumitru Oproiu a îmbrăcat hainele militare la scurt timp după finalizarea școlii. A plecat în armată, așa cum era normal în vremurile de odinioară. Acolo și-a dat seama că acest drum vrea să îl urmeze în carieră, astfel că a devenit subofițer.  „După absolvirea cursurilor școlare și satisfacerea stagiului militar s-a angajat  în armată, devenind subofițer la o unitate militară din Târgu Jiu. Urmare a competențelor și performanțelor obținute a fost transferat la București în Garda  Regală.  În anul 1938, la insistența familiei a revenit în Târgu Jiu în cadrul Regimentului 18 Dorobanți. Pe timpul războiului a rămas în oraș  ca subofițer instructor al recruților. După încheierea războiului a fost deblocat din armată cu gradul de plutonier adjutant. După un timp s-a încadrat ca șef de depozit la o unitate  comercială care distribuia lemne de foc și cărbune, de unde  s-a pensionat”, a precizat Ion Duguleanu în unul dintre volumele sale intitulate „Târgu- Jiu* Case * Oameni * Destine”.

Dumitru Oproiu și soția sa au deținut o casă în municipiul Târgu Jiu, imobil ce aparține și în prezent membrilor familiei. Potrivit scriitorului Ion Duguleanu, la recensământul din anul 1965, în strada  Libertății Nr  16 este menționată familia lui Dumitru Oproiu. Clădirea a avut șansa de a evita demolarea  așa cum nu s-a întâmplat și cu alte locuințe  care au intrat sub incidența decretului de  expropriere al fostului  Consiliu de Stat și au fost demolate. Dumitru Oproiu a decedat în anul 1980.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.