Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13180831_10206320706045157_567696614_nPublicistul Dorin Brozbă a lansat, la sfârșitul lunii trecute, volumul „Maria Apostol, nemuritoarea din Runcu-Gorj”, carte pentru care a realizat o muncă de documentare titanică: vreme de 12 ani, Brozbă a căutat și a strâns informații, astfel că noua sa operă poate servi drept manual tinerilor care vor să afle cât mai multe despre Maria Apostol.

Maria Apostol este, în opinia lui Dorin Brozbă, una dintre cele mai bune interprete române din toate timpurile. Artista nemuritoare a avut un talent înnăscut pentru folclorul românesc, chiar dacă a trăit într-o perioadă istorică aparte, a participat la foarte multe spectacole, nu numai în țară, ci și în străinătate, spune autorul. „Prețuim, susținem și promovăm asemenea modele, cu dorința sfântă a sufletului, numită neuitare! Mărturisesc sentimentul de admirație față de marea artistă din Runcu Gorjului, cu bucuria intimă de a fi participat la înfăptuirea unui nou demers între neuitarea sa și cu afirmare publică a prețuirii față de truda domnului D. Brozbă”, a scris, în prefața volumului, profesorul Petronela Cotea Mihai.

Cartea despre Maria Apostol este una dintre realizările lui Dorin Brozbă, acesta mândrindu-se cu ea. Este cartea cu numărul 14 a publicistului. Dorin Brozbă a realizat cărțile biografice ale celor trei mari celebrități ale folclorului gorjenesc: Maria Lătărețu, Filofteia Lăcătușu și Maria Apostol. În aprilie s-au împlinit 43 de ani de când Maria Apostol a câștigat prețiosul Trofeu „Floarea din grădină”, cu nota 10, când avea doar 18 ani și jumătate și era încă elevă a Liceului Teoretic „Constantin Brâncuși” din Peștișani. „Din păcate, mie mi-a fost foarte greu să fac documentarea despre Maria Apostol fiindcă ea a activat acolo, la București, iar la ora actuală, pur și simplu, a dispărut arhiva acelui celebru ansamblu care a avut o activitate de aproape cinci decenii, cu performanțe deosebite; nu există nici măcar pe internet niciun fel de informație. Singurele mele repere despre ceea ce s-a întâmplat în cei 20 de ani de activitate a Mariei la București au fost celebrități ale cântecului popular românesc de astăzi – doamna Aneta Stan, prietenă foarte bună cu Maria, și domnul Gheorghe Turda, celebru interpret al cântecului maramureșan, care mi-au dat informații prețioase ca eu să pot să realizez această carte. Documentarea pentru această carte s-a întins pe o perioadă de 12 ani”, a precizat Dorin Brozbă la lansarea volumului, citat fiind de presa locală.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.