Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Echipa Euroscola a Colegiului Tehnic General Gheorghe Magheru din municipiul Târgu-Jiu a întreprins o vizită la Casa memorială Constantin Brâncuși de la Hobița. Activitatea face parte din proiectul „Brâncuși, românul european prin excelență”. „Pentru a înțelege opera lui Constantin Brâncuși este necesar să-i cunoaștem izvorul, locul de unde a pornit marele artist, sursa de inspirație, treptele urcate cu greu pe scara societății, măreția finalității unei vieți materiale de excepție și imensa moștenire cultural – artistică lăsată românilor și umanității. Cu emoție și smerenie, elevii au trecut pragul micuței case unde s-a născut părintele sculpturii moderne”, a spus profesorul Dănăricu Carmen, echipa EUROSCOLA C.T. „General Gheorghe Magheru”. 

Vizita de documentare la Hobița a fost o nouă activitate desfășurată de Echipa Euroscola de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” în cadrul proiectului „BRÂNCUȘI, românul european prin excelență”. Potrivit profesorului Carmen Dănăricu, coordonatorul echipei, pentru a înțelege opera lui Constantin Brâncuși este necesar ca elevii să-i cunoască izvorul, locul de unde a pornit marele artist, sursa de inspirație, treptele urcate cu greu pe scara societății, măreția finalității unei vieți materiale de excepție și imensa moștenire cultural – artistică lăsată românilor și umanității. „Cu emoție și smerenie, elevii au trecut pragul micuței case unde s-a născut părintele sculpturii moderne. Simplitatea este cuvântul care caracterizează incinta, albul pereților simbolizează curățenia sufletească a țăranului român, singura pată de culoare fiind adusă de țesăturile multicolore ale covoarelor oltenești și costumelor populare. Primele unelte folosite de copilul Brâncuși, dalta și ciocanul, fierăstraul, rindeaua, toate sunt expuse într-o ordine desăvârșită”, a declarat profesorul Carmen Dănăricu. Privind în ansamblu casa memorială, elevii au înțeles că asupra creației artistului și-a pus clar amprenta locul natal.

În urma acestei vizite, elevii din echipa Euroscola a CT Magheru au înțeles că Brâncuși este geniul care a făcut „piatra să plângă și să cânte”! Copiii și dascălii lor îl vor promova pe Constantin Brâncuși și speră ca din ce în ce mai mulți europeni să vină în Gorj spre a afla mai multe despre geniul sculpturii moderne. „Piatra și lemnul, mai târziu metalul, toate au fost modelate simplu, în forme și linii clare, simbolic, astfel încât cel care privește să poată da frâu liber propriei imaginații. Coborând spre apa Bistriței, în zăvoiul lui Brâncuși, elevii au admirat exponate executate în piatră de către participanții la Tabăra de sculptură ce se organizează anual în Gorj. Casa și zăvoiul păreau încremenite în timp, lipsea fizic numai artistul, acesta fiind prezent spiritual prin măreția operei sale. Concluzia a fost una simpla: prin creațiile sale, Constantin Brâncuși a prezentat lumii frumusețea locurilor natale, trilul ciocârliei și zborul acestei spre soare. El a făcut piatra să plângă și să cânte, a dat tărie lemnului să reziste focului, iar metalului puterea de a despica cerul asemeni unui fulger. Europeanul care vizitează România și ajunge acasă la Brâncuși va fi impresionat și sigur va dori să afle cât mai multe despre sculptor. Talentul și priceperea sa, dragostea față de țară, puterea de stilizare și simbolistica operelor sale au dus peste mări și țări un strop din ființa poporului român. Noi, cei din Țara Gorjului de Sus, ne mândrim cu moștenirea lăsată de sculptor la Târgu Jiu, Ansamblul Monumental – Calea Eroilor, obiectiv de patrimoniu național, în perspectivă obiectiv de patrimoniu universal. Pentru o națiune este foarte important să-și regăsească moștenirea în lista obiectivelor de interes european și mondial”, a spus dascălul Carmen Dănăricu.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.