Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Dosarul prin care se va încerca din nou înscrierea Ansamblului monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO a fost finalizat și prezentat, ieri seară, în amfiteatrul Facultății de Științe Medicale și Comportamentale din cadrul Universității „Constantin Brâncuși”, târgujienilor. Dosarul a fost prezentat Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și va fi înaintat la începutul anului viitor Convenției UNESCO, care va analiza candidatura și va lua o decizie. 

Primul dosar de candidatură a fost întocmit în urmă cu trei ani. Institutul Național al Patrimoniului a elaborat dosarul de nominalizare a ansamblului brâncușian înainte de 2014 și a fost retras de la UNESCO în anul 2015, ca urmare a referatului negativ pe care l-a primit de la Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS), care este organizația cu rol consultativ pe lângă UNESCO.

„După retragerea dosarului în anul 2015, la începutul anului 2016, Institutul Național al Patrimoniului a anunțat reluarea procedurilor. Aceste proceduri s-au desfășurat în colaborare strânsă cu Primăria orașului Târgu Jiu“, a spus Ștefan Bâlici, manager al INP. Noul dosar a fost scris în limba engleză, pe când cel anterior era în limba franceză. Titlul a fost modificat, pentru că nu apărea numele marelui sculptor.

Dosarul a fost refăcut cu sprijinul expertului englez în patrimoniu mondial Barry Gamble. Acesta a spus că dosarul anterior avea două mari probleme, cu toate că a fost bine întocmit, iar toate deficiențele constate au fost rezolvate:

„Dosarul anterior a fost în linii mari un dosar excelent, dar avea două probleme, una tehnica cu privirea la cartarea ansamblului și oricine lucrează în domeniul patrimoniul poate să spună că este o problemă frecvent întâlnită și o cercetate mai aprofundată. (…) Avem un nou titlu explicit.

A doua schimbare este chestiunea tehnică, cartarea fiecărui  element și de asta s-a considerat că este o operă dispersată. Acum avem un ansamblu unic și avem mai multe elemente sculpturale pe un ax urban. Era descrisă în dosarul anterior că o axa conceptuală, iar în dosarul de acum este vorba de o axă concretă, pentru că aceasta există în realitate”.

Strada Calea Eroilor, punctul nevralgic al dosarului

Strada Calea Eroilor, care este cuprinsă în ansamblul monumental și unește operele realizate de Brâncuși, reprezintă punctul nevralgic al dosarului de candidatură. Axa este, în realitate, o stradă obișnuită, de unde apare și problema valorizării acesteia la același nivel cu al operelor lui Brâncuși. „Reușita unei nominalizări este de a demonstra existența valorii universale excepționale. În acest sens, UNESCO are un set de criterii. Trebuie să demonstrăm unul dintre aceste criterii. (…) Utilizarea Căii Eroilor este o problemă care poate fi rezolvată, pentru că ar costa oportunitatea acestui proiect, și există o unealtă, cea a planului de management pentru că pe termen lung aceste probleme să fie rezolvate. Exista un plan de acțiune a acestor scopuri și un termen de realizare. (…) Trebuie să vă gândiți la protejarea site-ului, dar și la îmbunătățirea lui”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.