Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

IMG_3343[1]Dosarul privind propunerea de includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial va fi înaintat către UNESCO în mai puțin de un an. Informația a fost furnizată de către Irina Iamandescu, președintele Comitetului Național din România al Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS), în cadrul dezbaterilor de la „Colocviile Brâncuși“, manifestare dedicată împlinirii a 60 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Brâncuși.

Irina Iamandescu este și coordonatorul dosarului pentru includerea ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO. Aceasta a precizat că dosarul va fi finalizat și înaintat către UNESCO în prima parte a anului viitor: „Intenția noastră este de înaintare a dosarului către UNESCO la 1 februarie 2018, care este următorul termen de depunere a dosarelor la UNESCO. Asta implică o sesiune de verificare care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie a acestui an“.

Irina Iamandescu a precizat că noua propunere a României, pentru întregirea patrimoniului universal, va fi analizată de comisia UNESCO în vara anului 2019. „Evenimentul va avea loc în luna iulie 2019, dar nu se cunoaște exact locul de desfășurare“.

Dosarul a fost tradus în limba engleză

Dosarul de includere a ansamblului în patrimoniul UNESCO a fost retras de Ministerul Culturii, după ce s-au făcut unele recomandări negative, pentru a fi îmbunătățit. O respingere de către comisia UNESCO ar fi însemnat, automat, și imposibilitatea de a mai propune intrarea ansamblului de la Târgu Jiu pe lista patrimoniului mondial. Irina Iamandescu a precizat că s-a modificat limba în care s-a întocmit dosarul, din franceză în engleză, pentru a avea o mai bună reprezentare, și se lucrează intens la o privire a tuturor elementelor într-un mod unitar, de ansamblu.

Colaborare cu un expert internațional renumit

Irina Iamandescu a mai anunțat că echipa care lucrează la întocmirea dosarului colaborează expert recunoscut pe plan internațional, cu o vastă experiență: „Am reușit să asigurăm asistența tehnică internațională prin angrenarea unui expert recunoscut și foarte apreciat pentru scrierea de dosare, care are în portofoliul său o serie de dosare de succes”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.