Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cinci tineri români, dintre care doi târgujieni, au participat la un inedit schimb de experiență în Cehia, la Stradonice. Proiectul grație căruia gorjenii au trăit această experiență s-a numit „Upper limits or universal human right Upper limit or universal human right” – Cehia (Erasmus+), Asociația Puzzle OptimEast fiind cea care a făcut posibilă deplsarea tinerilor români. Schimbul de experiență „Upper limit or universal human right? How European democracies deal with the refugee crisis” va rămâne unul de neuitat pentru fiecare dintre participanți, potrivit elevei Eugenia Mihaela Miulescu de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”. Au participat 35 de tineri din Bosnia și Herțegovina, Cehia, Germania, Italia, Polonia, România și Turcia, iar proiectul a avut loc în perioada 20/03/2017 – 28/03/2017.

cehia 39 cehia 456 cehia dâ

Eleva Eugenia Miulescu și colegul său Robert Andrei Szasz, de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu, au aflat despre proiectul Asociației Puzzle OptimEast de pe internet și au aplicat, fiind acceptați. Astfel, a început frumoasa experiență pe care târgujienii au trăit-o în Cehia. Din România, la acest schimb de experiență au mai participat Gusavan Andreea din Târgu Neamț, iar Moraru Anca și Stafie Gabriel – Târgu Neamț- au fost însoțitorii elevilor români. „Eu am aflat de acest proiect prin intermediul unei pagini cu proiecte europene. Mi-am dorit să experimentez ceva nou și am căutat fără încetare. Asociația care ne-a trimis se numește Puzzle OptimEast”, a spus Eugenia Miulescu. Schimbul de experiență „Upper limit or universal human right? How European democracies deal with the refugee crisis” va rămâne unul de neuitat pentru toți participanții.

cehia principal praga 2 cehia 45

Principalele obiective ale proiectului au fost să le aducă la cunoștință tinerilor, prin moduri distractive și jocuri de simulare (Cum sunt tratați refugiații, Discuții ale unor experți într-o conferință, O întâlnire la primărie, O dezbatere publică asupra limitelor superioare), modul în care UE, statele membre, ONG-urile și activiștii tratează criza refugiaților, potrivit elevilor participanți. Au fost prezentate problemele refugiaților, care au urmat a fi rezolvate de noi. „Am aflat povestea a patru participanți (foști refugiați) din Bosnia și Herțegovina, și povestea a patru imigranți. Fiecare zi începea la ora 9:30 cu diferite topic-uri: Drepturile omului, Analiza statisticilor, Regimuri de frontieră, urmate de o pauză energică. Fiecare naționalitate a avut șansa de a-și prezenta situația refugiaților și a imigranților. În prima zi de lucru ne-am spus reciproc de ce suntem aici, ce pasiune avem și ce ne dorim să devenim în viitor. Pentru mine a fost o senzație minunată să mă aflu printre atâtea persoane de diferite culturi și, de asemenea, mi-a făcut plăcere să comunic cu ceilalți participanți în limba engleză (uneori și în poloneză)”, a povestit Eugenia Miulescu.

praga cehia cehia kko

O experiență de neuitat

Tinerii au vizitat castelul Berounka, fabrica de sticlă Rückl, capitala Cehiei- Praga (fiind proprii lor ghizi). „Am pregătit o seară interculturală, am dansat pe muzica tradițională a fiecărei țări, am mâncat și băut alimente specifice culturii fiecăruia. La sfârșitul proiectului am avut parte de un foc de tabără. Am mâncat pâine prăjită, popcorn și cârnați polonezi. Ne-am luat cu greu la revedere… Eu una, nu am putut crede cum au trecut șapte zile alături de ei. Ne-am promis reciproc că vom ține legătura și dacă vom avea ocazia să vizităm țara fiecăruia, va trebui neapărat să îi anunțăm! Am rămas cu amintiri frumoase, amintiri care nu vor putea fi șterse de timp. (…) Oamenii, locurile, mâncarea, ei bine, vor rămâne în mintea mea. O persoană care nu a călătorit niciodată într-un astfel de schimb de experiență, nu are cum să înțeleagă emoțiile mele. Îmi doresc să cunosc în continuare persoane noi, dar în același timp să țin legătura și cu ceilalți oameni, care pentru o săptămână m-au făcut să mă simt specială”, a declarat eleva de la Colegiul „Magheru”.

Și colegul său spune că experiența din Cehia a fost unică și și-ar dori să o mai poată repeta: „A fost prima mea experiență de genul acesta. A fost o experiență în care am avut ocazia să întâlnesc persoane inedite, o mulțime de culturi și tradiții diferite, oamenii care se implică în munca pe care o fac. Am putut învăța lucruri despre care nici nu știam că sunt așa de grave. Am avut ocazia de a vizita două orașe superbe, Praga și Berlin, care au o istorie bogată și pline de atracții turistice. A fost una din cele mai frumoase experiențe la care sunt onorat că am luat parte”, a spus Szasz Robert Andrei, elev la Colegiul „Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu.

eugenia cehia r eugenia cehia eugenia ră cehia

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.