Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Stormy şi Honey sunt campioni de frumusețe în mai multe ţări europene. Sunt doi câini din rasa golden retriever care sunt deținuți de Iuliana Gugu, din Târgu Jiu. Cei doi câini deţin titlurile „Câine cu Aptitudine de Campion” şi „Câine cu Aptitudine de Campion Internaţional”, acestea fiind obținute după participări numeroase la concursuri internaționale.

Iuliana Gugu a început să iubească această rasă după ce a văzut un documentar la televizor:

„De când mă ştiu am avut un câine, dar în urmă cu 15 ani mă uitam la o emisiune pe «Discovery». Erau nişte deţinuţi foarte periculoşi din Statele Unite ale Americii şi erau educaţi, pentru a nu mai avea un comportament violent, prin obligaţia de a avea grijă de un câine din rasa Golden Retriever pe o perioadă de şase luni. La împlinirea acestui termen şi când venea momentul despărţirii, deţinuţii plângeau ca nişte copii. M-a impresionat acest documentar. Mai mult decât atât, golden retrieverul este un câine utilitar: ajută persoanele nevăzătoare să treacă strada, te salveză de la înec“.

„Nu au nicio urmă de agresivitate“

Câinii din rasa Golden Retriver nu sunt absolut deloc agresivi, chiar dacă sunt atacați.  Iuliana Gugu ne spune că, dacă un câine mușcă, atunci nu face parte din această rasă: „Dacă se întâmplă să muşte, atunci este defect de rasă şi nu este golden. Nu au nicio urmă de agresivitate. Aşa m-am hotărât să-mi iau un golden retriever, deşi aveam atunci un cocker“.

În urmă cu zece ani, Iuliana l-a luat pe Paco, după care a urmat un alt câine care s-a rătăcit de stăpâni. Primul câine golden retrivier a fost Paco. Iuliana nu se gândea atunci la performanțe. „L-am luat pe Paco care face 10 ani în acest an, iar după câţiva ani l-am adoptat pe Dalas. El s-a pierdut de stăpâni în perioada Crăciunului din cauza petardelor, cred. L-a găsit naşa mea, care l-a ţinut un an, deşi stătea la bloc. Mi l-a dat într-un final mie. S-a înteles foarte bine cu Paco“, povestește stăpâna câinilor.

A plătit 1.500 de euro pentru câinele campion Stormy

Iuliana își dorea un câine cu pedigree, pentru că voia să aibă o canisă, astfel că a luat-o pe Honey a cumpărat-o de la canisă din Timișoara.  „Am început să mă documentez ce înseamnă un câine de competiţie cu pedigre. Am dorit să achiziţionez o femelă, pentru că îmi doream o canisă. Pentru acest lucru aveam nevoie de o femelă, care trebuia să fie arbitrată şi să ia două titluri de „Excelent“ în expoziţii. Aşa am luat-o pe Honey de la o canisă din Timişoara. În cazul ei se cunoaşte tot arbortele genealogic din anul 1921. Baza de date se numeşte K9. Am plătit 800 de euro“, spune Iuliana Gugu.

Stormy este descendentul unor campioni, astfel că avea și el toate șansele să ajungă la un nivel înalt. A fost cumpărat din Ungaria. „Tatăl lui este cel mai titrat golden retriever din toate timpurile. L-am luat din Ungaria. A costat 1.500 de euro, pentru că avea părinţii super titraţi. Am aşteptat doi ani ca să-l primesc.Voiam neapărat un mascul din tatăl său, care este ceva de vis. Are numeroase titluri de campion european şi mondial. Am fost supusă unui test, atunci când l-am achiziţionat“, ne spune Iuliana Gugu.

Stormy este campion în România, Serbia, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria

Honey are, deja, experiență competițională. A participat la numeroase concursuri și a câștigat multe premii. „Prima competiţie la care a participat a fost Campionatul European de la Bucureşti, unde, la categoria «Baby», a obţinut calificativul «foarte promiţător», care era echivalentul locului I. Am luat o pauză, după care a început din nou să participe la competiţii. A ieşit «campion junior» la Timişoara, după care a mers la un club de golden retrivier care funcţionează la Bucureşti. Aşa am prins gustul competiţiilor, cu toate că nu prea înţelegeam mare lucru“, ne explică Iuliana Gugu.

Stormy obţinut titlul de campion internaţional de frumuseţe şi campion internaţional de expoziţie, fiind primul golden retriever din România care a obținut acest titlu. „Este singurul câine din România care are cele două titluri. Sunt titluri care sunt acordate de Federaţia Chinologică din Belgia, dar ca să ajungă la acest nivel trebuie să ia locul I, adică CACIB în patru ţări diferite. El este campion la clasa Junior în România, Serbia, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria“, ne relatează stăpâna câinilor.

Honey  participă la  competiţii sub numele de „Dreamy Girl of Clear assion”, iar Stormy – „Pearl of Hunters Stormy Sky”. Stormy şi Honey au participat în acest an la clasa Campioni la un concurs în Ungaria şi au obţinut locul I. Lui Stormy îi place foarte mult să alerge pe banda fitness şi în fiecare zi are program de alergare.

A cheltuit peste 20.000 de euro

Prețul de achiziție este cea mai mică sumă cheltuită pentru un astfel de câine. Îngrijirea corespunzătoare costă foarte mult, dar Iuliana Gugu face orice sacrificii.

„Preţul de achiziţie a fost cea mai mică investiţie în ei. Acum au valoare inestimabilă. Nu sunt de vânzare. Decât să-i dau pe ei, mai bine îmi dau casa. Dacă ar fi să-i vând, deşi nu se pune problema asta, cred că preţul lui Stormy este de 15.000-20.000 de euro. Valoarea unui câine campion este foarte mare, dar nimeni nu ajunge cu el la acest nivel şi pe urmă să-l vândă. Se munceşte foarte mult. Acum un an şi ceva am făcut un calcul şi ajunsesem la 20.000 de euro şi ne-am oprit. Mâncare este una specială. Iarna mănâncă combinaţii cu şase feluri de peşte pentru a-şi menţine blana. Şamponul şi deparazitările lunare costă cam 100 de lei pentru fiecare câine. Costurile de îngrjire se ridică la aproximativ 1.500 de lei lunar”, ne spune Iuliana Gugu

Iuliana Gugu deține o canisă autorizată și reușește să mai acopere din cheltuieli ca urmare a valorificării puilor sau a montei, care în cazul lui Stormy, ajunge la 1.500 de euro.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.