Distrugerile produse de către armata germană celei mai vechi biserici din Târgu Jiu. „Au spart bolta bisericii, prin mijloc, construită cu ciment“

Distrugerile produse de către armata germană celei mai vechi biserici din Târgu Jiu. „Au spart bolta bisericii, prin mijloc, construită cu ciment“

- in Arhitectura, Slider
574
0

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni este cel mai vechi monument eclesiastic din municipiul Târgu Jiu. În perioada Primului Război Mondial, lăcașul de cult a suferit distrugeri importante. 

 

Profesorul de istorie Andrei Popete Pătrașcu a descoperit în fondul Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale o serie de documente referitoare la pagubele săvârșite de către armata germană în Gorj în timpul ocupației din 1916-1918. De asemenea, istoricul a mai găsit în arhiva Protoeriei Gorj un document semnat de  preotul Gheorghe Ciocănescu, în care acesta relatează ce distrugeri a suferit biserica și meritul pe care l-a avut Maria D. Pleniceanu în reclădirea lăcașului de cult:

„În Fondul Protoeriei Județului Gorj, din anul 1919, am identificat o serie de documente referitoare la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, astăzi cartier al municipiului Târgu-Jiu precum și la obiectele de cult rechiziționate de armata germană, pe care Maria D. Pleniceanu, soția celui care a fost Dumitru D. Pleniceanu, în „filantropia de care a fost totdeauna coprinsă”, le donase bisericii în anii anteriori declanșării Primului Război Mondial.
Redăm unul dintre aceste documente, scris la acea vreme de preotul Gheorghe Ciocănescu, aflat în Dosarul nr. 156, filele 68-69:
„Biserica parohială Vădeni, cu patronajul „Adormirii Maicii Domnului”, monument istoric, refăcută acum 7 ani trecuți de Doamna Maria D. Pleniceanu, cu banii săi proprii cheltuind peste 150 000 lei, aprobat de Ministerul Cultelor, pentru care i-a adus mulțumiri, datorită evenimentelor acest sfânt locaș a avut aceiași soartă ca și a trecutului adică să nu scape neatinsă de loviturile dușmanului, ori de câte ori războiul s-a purtat pe aceste văi.
De data aceasta germanii au socotit se vede că este cetate, ori cu tunurile și aeroplanele au tras în ea și înprejurul ei, formând următoarele stricăciuni: au stricat acoperișul bisericii de olane în cea mai mare parte, au spart bolta bisericii, prin mijloc, construită cu ciment. Au spart la clopotniță sus, spărgând și clopotul bisericii în greutate de peste 100 kg. Deoarece acest sfânt lăcaș pe lângă grija ce i-o poartă statul, cum Doamna Maria D. Pleniceanu care cum am spus a fost refăcută de dânsa, văzând că este amenințată a ploua în ea, cum și Ministerul era la Moldova și lipsă completă de corespondență, Domnia sa în filantropia de care a fost totdeauna coprinsă, n-a lăsat ca ruina să se întindă, și n-a așteptat nici autorizare, și a reparat-o, acoperind-o în parte și refăcând zidăria și bolțile pentru care a cheltuit mai mult de șasă (6) mii lei, fără a se cumpăra bineînțeles și clopotul care fusese spart și luat de către ocupanți. Azi subsemnatul ca paroh am dispus să se păstreze ca semn al vremii, să nu se repare spărtura, unde a fost spartă bolta de bombă spre a se vedea de cei din viitor atât semnele turcilor din vremea veche care se cunosc bine, cât cele de acum ale germanilor, cu care a fost încercat acest sfânt lăcaș.
În afară de pagubele externe mai avem jefuită biserica și de următoarele obiecte:
2 cruci de argint de pe sfânta masa care costă 200 (două sute lei).
Una cădelniță de argint care valorează 150 lei.
Un disc de argint. 100 (o sută lei).
Sf. Antimis de mătase. 50 (cincizeci lei).
Trei iconițe de lemn. 300 (trei sute lei).
Trei candile de argint 150 (una sută cincizeci lei).
Care au fost cumpărate tot de Doamna Maria D. Pleniceanu, care s-a grăbit de a le găsi și le-a dăruit bisericii”.
Biserica a fost ridicată în anul 1700

Biserica din cartierul Vădeni este ridicată pe moșia strămoșilor lui Cornea Brăiloiu, Ban al Craiovei, cumpărată de aceștia de la boierii Vădeni, pe la mijlocul secolului al XVII-lea. În anul 1700, banul Cornea va ridica și Biserica Adormirea Maicii Domnului, pe moșia moștenita de la părintii săi. Biserica, zidita în stilul tradiției bizantine, impresionează prin masivitate, prin înfățisarea severă, precum și prin bogăția picturii în frescă. Biserica din Vădeni este ridicată din cărămida, având formă de navă. În anul 1732, la dorința monahului Dositei, fiul ctitorului, biserica din Vădeni este pictata în frescă, de câțiva zugravi ai Școlii de la Hurezi.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.