Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul prestigiosului Festival Internațional „George Enescu”, dirijorul Alexandru Ilie se pregătește să ofere publicului larg evenimente muzicale deosebite, conducând orchestrele a două filarmonici importante, respectiv Filarmonica Arad și Filarmonica „George Enescu” Botoșani. Concertul Filarmonicii Arad va avea loc în data de joi, 14 septembrie 2023, la Sala Palatului Cultural din Arad. Programul va include interpretarea remarcabilă a lucrărilor Concertul în La minor op.129 de Robert Schumann, considerată a fi „cea mai îndrăzneață și aventuroasă” partitură destinată violoncelului, precum și Simfonia nr. 9 în Mi minor ‘Din lumea nouă’ op.95 de Antonin Dvořák. La acest concert, va fi prezent și tânărul violoncelist luxemburghez Benjamin Kruithof, câștigător al Concursului Internațional George Enescu 2022 în secțiunea violoncel.

Filarmonica „George Enescu” Botoșani va oferi un spectacol muzical deosebit în data de vineri, 22 septembrie 2023, la Casa Memorială „George Enescu” din fosta comună Liveni. În acest concert, publicul se va bucura de interpretarea excepțională a lucrărilor Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră de Bruch, precum și a celor două Rapsodii române op. 11 nr. 1 și op.11 nr. 2 de George Enescu. Dirijorul Alexandru Ilie va conduce Orchestra Filarmonicii George Enescu din Botoșani, iar solistul va fi violonistul Ștefan Aprodu, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2022.

„Sunt onorat să fac parte din Festivalul Internațional „George Enescu” și să conduc cele două Filarmonici de excepție, Arad și Botoșani. Este cu atât mai special pentru mine să conduc Filarmonica din Botoșani, întrucât concertul va avea loc în curtea casei în care s-a născut și a copilărit marele compozitor George Enescu. Este un element ce adaugă o dimensiune profundă și emoționantă întregii experiențe muzicale.

Participarea în cadrul Festivalului este o oportunitate ce reprezintă un moment deosebit în cariera mea, iar muzica lui George Enescu, precum și compozitori precum Robert Schumann și Antonin Dvořák, sunt adevărate comori ale patrimoniului muzical internațional. Împreună cu muzicienii talentați și soliștii extraordinari care mă însoțesc în aceste concerte, sper să ofer publicului experiențe muzicale memorabile. Festivalul „George Enescu” este un eveniment de prestigiu, iar prezența mea în calitate de dirijor invitat este un privilegiu pe care îl privesc cu responsabilitate și pasiune. Îi invit pe toți iubitorii de muzică să se alăture acestor evenimente muzicale deosebite și să experimenteze frumusețea și profunzimea muzicii clasice. Va fi o călătorie sonoră memorabilă.” – a declarat dirijorul Alexandru Ilie.

Aceste concerte sunt organizate sub egida Festivalului Internațional „George Enescu”, cea mai importantă manifestare culturală din România, care se desfășoară sub înaltul patronaj al Președinției României, și fac parte din seria evenimentelor conexe.
Alexandru Ilie este un dirijor și muzician cu o carieră remarcabilă. El a urmat studii muzicale la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București și a continuat cu succes la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea maestrului Petru Andriesei. A obținut diploma de absolvire a secției de Stilistică Dirijorală în cadrul studiilor de master la clasa maestrului Horia Andreescu.

De-a lungul carierei sale, Alexandru Ilie a obținut numeroase premii și recunoaștere pentru talentul său în cadrul concursurilor de dirijat, precum Locul al III-lea la prestigiosul Concurs Internaţional de Dirijat “Jeunesses Musicales”, Trofeul „Ionel Perlea” și Premiul I în cadrul Concursul Național de Dirijat „Ionel Perlea”, semifinalist la Concursul Internațional de Dirijat „Felix Mendelssohn” și semifinalist Concursului Internațional de Dirijat „Arthur Nikisch”.

Cu o carieră bogată și talent recunoscut, Alexandru Ilie este invitat frecvent în cadrul stagiunilor filarmonicilor din întreaga țară și colaborează cu orchestre naționale prestigioase. În paralel cu activitatea sa în muzica clasică, el explorează conceptele de tip „fusion,” aducând în fața publicului reinterpretări inovatoare care combină muzica clasică cu elemente din muzica pop-rock și colaborând cu numeroși artiști consacrați.

În prezent, Alexandru Ilie deține poziția de dirijor permanent la două dintre cele mai importante instituții muzicale din București: Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Opera Comică pentru Copii și de asemenea, este fondator și co-fondator al unor ansambluri muzicale remarcabile, precum Camera Intermezzo, Corul Regal și VIBE Orchestra.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.