Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul ședinței Consiliului Județean de joi, 29 iunie, academicianului Gheorghe Mecu, personalitate culturală importantă și fondatorul Casei Artelor și Muzeului Etnografic din Baia de Fier, i-a fost acordată distincția „diplomă de excelență” din partea autorităților județene. „Profesor universitar doctor Gheorghe Mecu este un model semnificativ pentru oamenii din toate culturile și drumurile vieții, adoptând principiile realizărilor academice, contribuții aduse umanității, gânduri filozofice, succes literar, integritate intelectuală și multe altele. În zilele noastre avem nevoie de astfel de modele”, a spus Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al CJ Gorj.

 

La ședința CJ Gorj de luna aceasta au avut loc două momente importante: atribuirea titlului de „Gorjeanul Anului 2016” lui Horațiu Mălăele și acordarea unei diplome de excelență unui om de cultură originar din Baia de Fier. La propunerea lui Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a fost acordată distincția „Diplomă de excelență” profesorului universitar doctor Gheorghe Mecu, pentru realizările deosebite în viața publică gorjeană şi contribuția adusă la promovarea imaginii județului Gorj. Academicianul Mecu este doctor în economie, prodecan al Facultății de Finanțe Bănci din cadrul Universității „Artifex” București, profesor asociat la Universitatea „Artifex” București, profesor asociat la Institutul Bancar Român, doctor honoris causa al mai multor universități din lume, membru al Uniunii Scriitorilor din România, om de afaceri, președinte al Asociației Cultural-Științifice „Gheorghe Mecu”, un intelectual neobosit și un scriitor prolific care merită cu prisosință distincția oferită de CJ Gorj. Din păcate, academicianul nu a putut fi prezent la ceremonia de la Prefectura Gorj.

 

„Îmi revine onoarea să îl prezint în câteva cuvinte pe domnul profesor Mecu de la Baia de Fier, cunoscut mai degrabă peste hotare, decât în propriul său județ. Domnia sa este membru al Academiei de la Roma, este doctor honoris causa al institutului de la Leibnizt (…) Gorjeanul Gheorghe Mecu a înființat la Baia de Fier, comuna sa natală, un Muzeu Etnografic și o Casă a Artelor unde anual organizează evenimente culturale. Gheorghe Mecu este unul dintre cei mai medaliați și premiați gorjeni, acesta fiind deținătorul titlului de „academician” al Academiei Europene de Relații Economice din Roma și multe altele. Profesorul Mecu este ctitor al bisericii noi ridicate în Baia de Fier, în apropierea Casei Artelor și a Muzeului Etnografic (…)”, a spus Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al CJ Gorj.

Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, spunea: „N-am să uit niciodată ce mi-a zis domnul Mecu la una dintre întâlnirile noastre: «Dumnezeu mi-a dat mai mult decât îmi trebuie, mă simt obligat să dau și eu la rândul meu!» De ani de zile, domnul Mecu exact asta face, ne dă ce crede dânsul că ne trebuie! Și bine face!”. Din inițiativa poetului-profesor universitar doctor Gheorghe Mecu, în fața Casei Artelor și Muzeului Etnografic din comuna Baia de Fier a fost dezvelit bustul lui Constantin Brâncuși, operă realizată de sculptorul Constantin Sinescu. „Profesor universitar doctor GHEORGHE MECU este un model semnificativ pentru oamenii din toate culturile și drumurile vieții, adoptând principiile realizărilor academice, contribuții aduse umanității, gânduri filozofice, succes literar, integritate intelectuală și multe altele. În zilele noastre avem nevoie de persoane care se caracterizează prin excepționalele lor fapte – atât în sfera lor de influență imediată, cât și în societate, în ansamblu”, a mai spus Gheorghe Nichifor.

Distribuie:

1 Comment

  • Sinescu Constantin, 4 iulie 2017 @ 20:29 Reply

    Doamnei Mihaela Floroiu Țicleanu Felicitări pentru prezentarea acestor evenimente de la Baia de Fier și ca ați pomenit și pe mine prin realizarea acelor busturi istorice Tudor Vladimirescu și Constantin Brancusi. Cu multă prețuire si admirație pentru contribuția adusă culturii din jud.Gorj. Constantin Sinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.