Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

valcea 1 (1)550 de obiective de patrimoniu pot fi vizitate pe teritoriul județului vecin Vâlcea, printre acestea turiștii putând descoperi conace boierești, biserici de lemn, biserici de zid, vestigii istorice și alte obiective. Supranumit „Athosul României”, județul Vâlcea cuprinde cele mai multe bijuterii de patrimoniu spiritual aparținând ortodoxiei românești, deținând nu mai puțin de 32 de lăcașe de cult, o întreagă dimensiune care a definit conceptul „Mănăstirilor Olteniei de sub munte.

Când vine vorba despre alegerea unei destinații pentru sfârșitul săptămânii, ne gândim la localități din județele învecinate, ca să ajungem cât mai repede și să vizităm cât mai multe obiective turistice. După Valea Cernei și orașele Herculane și Orșova, vă recomandăm mănăstirile și celelalte minunate monumente de patrimoniu din județul Vâlcea.

Potrivit specialiștilor, nu mai puțin de 60 de mari familii boierești au avut proprietăți în acest județ, și-au ridicat conace tip reședință, au ctitorit biserici, țesătorii, mori, fabrici de mobilă, fabrici de sobe etc. Aici există peste 30 de mănăstiri de patrimoniu, astfel că județul a fost supranumit un adevărat Athos al României.

Aici, voievozi ai Țării Românești, dar și boieri au ridicat lăcașe de cult, locuri de pelerinaj sfânt la marile sărbători: Cozia, Turnu, Cornet, Ostrov, Stânișoara, Frăsinei, Bradu, Pahomie, Iezer, Sărăcinești, Pătrunsa, Arnota, Bistrița, Hurezi, Govora, Surpatele, Mamu, Morunglavu, Dobrușa, Dintr-un Lemn, Stănești, Jgheaburi sunt doar câteva dintre „bijuteriile” monahale ale României. La Mănăstirea Frăsinei, de exemplu, femeile nu au acces, existând o piatră de hotar, unde ctitorul acestui lăcaș, Calinic, a interzis sub blestem accesul oricărei părți femeiești în zonă.

Planurile autorităților

”Drumul Athosului” este un drum care merge pe sub culmea Subcarpaților, este un drum de pământ știut doar de călugări și pelerini, de unde pot fi admirate Valea Oltului și dealurile înalte ale Runcului, potrivit Agerpres.

În acest sens, Consiliul Județean, încă din 2015, împreună cu Arhiepiscopia Râmnicului, a demarat lucrările de infrastructură pentru realizarea traseului turistic — Drumul Mănăstirilor — traseu pe care turiștii vor putea, urmărind un itinerar precis să poate vizita majoritatea acestor lăcașe de cult.

„Vâlcea este o comoară a României, sunt 550 de obiective lăsate nouă de strămoși, un patrimoniu care trebuie nu doar păstrat, sunt diamante care pot fi șlefuite și puse frumos ca într-un muzeu și expuse cu drag turiștilor.

Avem obligația morală de a le arăta lumii, de a le respecta. Pentru că, dacă nu erau cei care le-au realizat, noi nu eram sau eram mai săraci azi. De exemplu, dacă nu erau ceramiștii din Horezu, din Lungești, din Vlădești, cum arăta azi România fără oalele de la Hurezi”, spuneau reprezentanții Consiliului județean Vâlcea.

Pe lângă aceste mănăstiri, unele dintre ele foarte cunoscute, în Vâlcea mai puteți vizita și bisericile de lemn, în număr de 88, bisericile de zid, vechi de peste 300 de ani, numeroase troițe etc. „Drumul Athosului este plin de legende, de istorie, de drame, avem voievozivalcea asasinați, avem domnitori care au preferat sacrificiul suprem pentru apărarea Ortodoxiei, este un drum unde Dumnezeu a fost de partea călătorului.

Acest drum este unic în România, un drum al crucii care trebuie pus în valoare și care cu siguranță va spori numărul celor care doresc să afle mai multe despre istoria și destinul nostru pe aceste meleaguri”, a declarat pentru Agerpres, sociologul Ligia Rizea, specialist în patrimoniu.

Dacă și când ajungeți în județul Vâlcea nu ratați Horezu și minunățiile sale și nici Muzeul Tradițional în aer liber din Vâlcea. Avem o țară frumoasă! Să o cunoaștem!

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.