Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Național de Istorie a României anunţă deschiderea expoziției „100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia”. Proiectul expozițional este organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe în parteneriat cu Ambasada Japoniei și Muzeul Național de Istorie a României și marchează aniversarea centenarului relațiilor diplomatice dintre cele două state. Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Naţionale a Japoniei, miercuri, 23 februarie 2022, începând cu orele 16:30, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti.

Aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia prilejuiește evidențierea strânsei legături istorice dintre cele două țări, care este reflectată în cadrul expoziției prin prisma principalelor domenii de cooperare româno-japoneze.

Expoziția prezintă activitatea a doi diplomați de excepție acreditați la Tokyo și respectiv, București: Gheorghe Băgulescu (1890-1963), autor al unor lucrări remarcabile dedicate culturii japoneze și posesor al unei colecții impresionante de artă japoneză, respectiv Chiune Sugihara (1900-1986), căruia în anul 1984 i-a fost conferit titlul de „Drept între Popoare” de către Institutul Memorial al Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim.

De asemenea, vor fi expuse mai multe obiecte de mare valoare din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, care evidențiază relațiile româno-japoneze (ordine și decorații, brevete, opere de artă).

În cadrul expoziției sunt prezentate principalele repere în relațiile comerciale și economice româno-japoneze, care au cunoscut o amplă dezvoltare după stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Primele contacte dintre suveranii celor două țări datează de la finele secolului al XIX-lea

Contactele politice dintre cele două țări au o istorie bogată și sunt prezentate în detaliu în cadrul proiectului expozițional, în ultimele două decenii înregistrându-se o intensificare a acestora, marcată prin patru vizite oficiale la nivel de președinte în Japonia (ultima în 2019, cu ocazia ceremoniei de urcare pe tron a împăratului Naruhito) și prima vizită a unui premier japonez în România (2018).

Primele contacte dintre suveranii celor două țări datează de la finele secolului al XIX-lea, dezvoltându-se accentuat în perioada interbelică (1919-1939), odată cu vizita Principelui Carol în Japonia (1920), reluarea activității Legației României la Tokyo (iunie 1921), sub conducerea lui Edgar Mavrocordat, și deschiderea Legației Japoniei la București (martie 1922), primul șef al acesteia fiind Genshiro Nishi. În cadrul expoziției sunt incluse numeroase documente și fotografii pe această temă, provenind din fondurile aflate în păstrarea Arhivelor Diplomatice ale Ministerelor  Afacerilor Externe român și japonez.

Relațiile culturale româno-japoneze sunt reflectate în expoziție și relevă prezența și prețuirea de care se bucură cultura japoneză în România. Numeroase opere ale autorilor japonezi au fost traduse în limba română începând din anul 1900, iar în ultimele decenii traducerile au fost efectuate de către traducători specializați în limba și literatura japoneză, având studii de specialitate efectuate în România sau în Japonia.

Vernisajul va avea loc în prezența E.S. Dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România

Evenimentul de deschidere a expoziției va include un moment artistic – poetic și de euritmie – susținut de către Flavia și Taisuke Sasaki. Cei doi artiști vor recita în japoneză „La Steaua” și „Somnoroase păsărele”. Versurile lui Mihai Eminescu vor fi prezentate publicului într-o manieră originală, inedită, fiind interpretate prin gesturi euritmice.

Vernisajul va avea loc în prezența E.S. Dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, și a altor reprezentanți ai corpului diplomatic, precum și a unor înalți demnitari români.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 23 februarie – 6 martie 2022, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.