Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Muzeul Municipiului București propune un traseu al inimii și deschide o casă, spune o poveste de viață și vă arată un mod de a fi specific unor vremuri înfloritoare pentru oraș. Vizitatorii pot profita marți, 8 martie, ziua în care de regulă muzeele MMB sunt închise, de toate aceste trei oportunități. Intrarea va fi liberă la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, dar și la expoziția tematică „Dress Code. Parfum de secol XIX” de la Palatul Suțu. Intrând în cele trei muzee, oaspeții pot afla povestea vieții, a creației lor și a unui mod de a înțelege și trăi dăruind bucurie celor din jur.
Povestea casei

Muzeul Municipiului București

Un refugiu din realitatea cotidiană pentru iubitorii de artă și frumos este atelierul Ceciliei Cuțescu Storck din Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. O elegantă casă atelier care impresionează prin conceptul creației artistice. Casa, la ridicarea căreia a contribuit alături de soțul său, este monument de arhitectură construit de cei doi artiști între anii 1911 și 1913 și conservă creația unei întregi familii de artiști plastici.

Cecilia Cuțescu Storck, 1879-1969, pictor, soția sculptorului Frederic Storck , a fost prima femeie profesor într-o academie de arte, de stat, din Europa. A predat pictura și artele decorative la Școala de Belle-Arte din București.

Muzeul Storck se află în nordul Bucureștilor, pe strada Vasile Alecsandri, la nr. 16. Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei.

Poveste de viață

Ligia Macovei, eleva maestrului Jean Alexandru Steriadi și a pictoriței Cecilia Cuțescu Storck, este artista care a realizat una dintre cele mai importante opere de ilustrator din cultura plastică românească, fiind unanim elogiată mai ales pentru transpunerea grafică a creației eminesciene.

Ea spune o poveste a femeilor, zilele acestea putând fi vizitată expoziția tematică intitulată sugestiv  „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”. Într-un joc impresionant de planuri stilistice, artista tratează diferite ipostaze ale femeii în viața de zi cu zi, femeia atunci când este fericită, dar și atunci când este abătută, tristă aflată în spații diverse, în interioare sau în natură.

Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei se află în sectorul 4, la poalele Dealului Mitropoliei și la doi pași de Parcul Carol. Vizitarea acestui loc minunat reprezintă o veritabilă incursiune culturală în epoci și locuri diferite, colecția fiind formată din lucrări de artă plastică, reprezentată prin lucrări semnate de mari maeștri ai picturii române, sticlă, ceramică, metal, mobilier și textile decorative din diverse perioade și zone culturale.

Aflată pe strada 11 lunie, la nr. 36 – 38, colecția include, de asemenea, un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei și o însemnată bibliotecă de artă.

Un mod de a fi…

Ridicat între anii 1833 și 1835, peste drum de Biserica Colței, Palatul Suțu se deosebește de toate clădirile Bucureștilor din acea vreme. Arhitectura romantică, o noutate la acea vreme, aduce o adiere de modernitate la sfârșit de domnii fanariote.

Curând după căsătoria lui Grigore Suțu cu Irina Hagi-Mosco, palatul începe sa primească oaspeți. În timpul lor, palatul a trăit o perioada de maximă splendoare și însuflețire la care Irina Suțu a contribuit din plin. Faimoasele baluri, carnavaluri, petreceri onomastice și alte sindrofii nu aveau rival în Bucureștiul de odinioară.

Traseul inimii include expoziția tematică „Dress Code. Parfum de secol XIX”, de la Palatul Suțu. Admirând piesele de costum și accesorii vestimentare, piese de artă decorativă (mobilier, metal, cristal/porțelan), ceasuri, bijuterii, pictură și gravuri de epocă, fotografii și cărți poștale din patrimoniul Muzeului Municipiului București, veți pătrunde într-o atmosferă ce evidențiază stiluri, eleganță, atitudini, ce gravitează în jurul ideii de etichetă vestimentară. Toate fiind parte a unui mod de-a fi care poate trăi și în inimile voastre.

Pe 8 martie, intrarea este liberă între orele 10.00 – 18.00. Trebuie subliniat faptul că ultima intrare o să fie la 17.30.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.