Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România. Programul pilot a constat într-un atelier de formare în dans terapie pentru profesioniști, ateliere de dans terapie pentru pacienți în București și Azuga și o reprezentație artistică, experiențială, alături de beneficiarii proiectului și adresat publicului larg, “Performing ParkinsOn Dance”. Pornit din dorința inițiatoarelor proiectului, psihoterapeutul Loredana Larionescu, medicul neurolog  Bianca Nițu, și coregrafa și managerul cultural Irina Marinescu, de a susține bolnavii din România să beneficieze de dans terapie, ParkinsOn Dance a avut și rezultatele studiilor clinice internaționale în spate: statistic, o oră de dans de două ori pe săptămână îmbunătățește semnificativ echilibrul, postura, fluiditatea mișcărilor, capacitatea de a iniția mișcări și schimba direcții și ameliorează și simptomele non-motorii ale bolii Parkinson (depresia, apatia, aplatizarea emoțională).

ParkinsOn Dance a debutat la final de martie, când specialistele Melanie Brierley și Sari Lievonen au susținut un atelier de tehnici de dans-terapie pentru boala Parkinson, adresat persoanelor cu experiență în mișcare și dans sau / și psihoterapie, care doresc să învețe metode de dans terapeutic pentru pacienții cu acest diagnostic. Ulterior, coregrafa Irina Marinescu și dans terapeuta și psihoterapeuta experiențială Loredana Larionescu au susținut ateliere de dans contemporan, respectiv tango argentinian cu beneficiarii, atât la București, la Centrul Național al Dansului, dar și la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga.

“Am avut ocazia să descopăr alături de participanții ParkinsOn Dance – pacienți și apropiații lor – toți minunat de curajoși și dedicați, cum boala – mai ales una degenerativă, cu care prin definiție trăiești tot restul vieții – poate deveni o șansă de dezvoltare personală, de activare a rezilienței și de practică a recunoștinței pentru ceea ce este posibil aici și acum. Învățătura aceasta neprețuită am primit-o de la participanți și aș vrea să o transmit mai departe lumii întregi.” – Loredana Larionescu.

Pacienții înrolați în program au trecut printr-un proces complex de evaluare, deoarece tipul de dans terapie și intensitatea exercițiilor trebuie să se stabilească în functie de stadiul bolii dar și de comorbiditătile asociate, astfel încât să se limiteze potențialele riscuri, iar beneficiile să fie maxime. Monitorizarea neurologică  a pacienților pe parcursul sesiunilor de dans terapie  este esențială.

“În calitate de medic, pe primul plan este siguranța pacientului, aspect pe care l-am aplicat și în Proiectul ParkinsON Dance. Am conceput un protocol de evaluare pre și post ateliere, astfel încât pacienții cu boală Parkinson au fost evaluați de o echipa multidisciplinară formată din neurolog, psiholog, psihiatru și medic de recuperare medicală, pentru a mă asigura că beneficiul și efectul dans terapiei este maximal, fără riscuri pentru pacienți. Sunt bucuroasă că prin intermediul Clinicii Neuristica, a psihologului și dans terapeutului Loredana Larionescu, profesorului de tango Paolo Profeti și coregrafei Irina Marinescu, am reușit să oferim persoanelor care trăiesc cu boala Parkinson acces la dans terapie, o terapie complementară medicației, pentru a le crește calitatea vieții și a îmbunătăți simptomele motorii și non-motorii specifice bolii.” – Dr. Bianca Nițu.

Participanții la proiect, atât la atelierele de dans, cât și la reprezentația artistică ce a încheiat proiectul, confirmă la rândul lor că dans-terapia reușește să amelioreze simptomele fizice și emoționale ale bolii Parkinson și crește calitatea vieții persoanelor cu acest diagnostic ca nicio altă formă de exercițiu fizic și ca nicio altă terapie în general, contribuind la crearea unui sentiment de bucurie, de apartenență la comunitate și stare de bine.

„Mulțumim echipei ParkinsOn Dance pentru minunata căldură cu care ne-a ajutat să depășim și, mai mult chiar, să ne autodepășim complexele legate de starea inedită în care cu sau fără voia noastră ne-am trezit. Și, astfel, am putut realiza că această experiență de viață poate fi gestionată, mai ales atunci când te înconjori de oameni deosebiți și dedicați proiectelor temerare / avangardiste, care, prin implementarea lor, aduc o rază de speranță.” – participant la programul ParkinsOn Dance.

Irina Marinescu adaugă: ”Ca dansatori și profesioniști ai mișcării suntem învățați, adeseori în detrimentul instrumentului care este corpul nostru, să negăm limitele și să depășim ceea ce pare imposibil. Oamenii cu Parkinson fac asta zi de zi, depășesc imposibilul. Unii s-au reinventat și au descoperit noi feluri de a privi viața. Iar eu, alături de acești oameni faini, cu experiențe de viață atât de diferite, am descoperit un alt de fel de a crea dansul și de a-l face accesibil, atât în viața de zi cu zi, cât și pe scenă. Iar asta e un cadou neașteptat. Le mulțumesc pentru ce am învățat alături de ei.”

ParkinsOn Dance va continua în perioada septembrie – noiembrie 2023, ca parte a proiectului mai amplu “Practici creativ-expresive pentru neurodiversitate” promovat de Asociația Entuziart și co-finanțat de ARCUB prin programul București Acasă 2023 și va consta în  ateliere de dans-terapie (contemporan și tango) la CNDB și o reprezentație participativă realizată în colaborare cu participanții și deschisă publicului larg.

Detalii despre proiect vor fi anunțate în curând pe site.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.