Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” a organizat la Colegiul „Gheorghe Tătărescu” din Rovinari, o primă acțiune de educare, informare și conștientizare în rândul tinerelor cu privire la pericolele cancerului de col uterin.

Activitatea a fost cuprinsă în cadrul acțiunilor, proiectelor și întâlnirilor ce se vor desfășura în baza Protocolului de colaborare încheiat între Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” și Primăria orașului Rovinari.

La acțiunea intitulată „Fii precaut! Programele de screening pentru cancerul de col uterin și vaccinarea anti-HPV pot salva vieți!” au participat aproximativ 70 de eleve ale Colegiului „Gheorghe Tătărescu” Rovinari și mai mulți profesori, dar și reprezentanți ai Primăriei Rovinari. Bogdana Păsculescu, președintele Asociației Române de Oncologie „Sfânta Ana”, a pus la dispoziția elevelor materiale cu mesaje informative referitoare la ce este cancerul de col uterin, ce reprezintă vaccinarea anti-HPV, metodele de prevenție a apariției cancerului de col uterin, cum ar fi vaccinarea anti-HPV sau screeningul pentru cancerul de col uterin, cunoscut și sub numele de „testul Babeș-Papanicolau”, care trebuie efectuat la 3 ani de la debutul activității sexuale.

Riscurile apariției cancerului de col uterin

Cei prezenți în amfiteatrul Colegiului „Gheorghe Tătărescu” au aflat și informații referitoare la factorii de risc pentru acest tip de cancer, cum ar fi fumatul, anumite boli care scad imunitatea, tratamentul cu chimioterapie, avorturi.

„Activitatea a avut un impact pozitiv asupra elevelor care au aflat, de asemenea, că lipsa de informații concrete în ceea ce privește această boală, felul în care acționează, riscurile pe care le prevede sunt cauzele cel mai des întâlnite pentru care numărul de tinere cu diagnostic de cancer de col uterin se află în creștere. În perioada următoare vor mai fi organizate întâlniri și acțiuni în orașul Rovinari“, a precizat Adela Trăistaru, director al Asociației „Sfânta Ana“.

International Cervical Cancer Prevention Association – ICCPA a lansat în 2007 „Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin“ (SEPCCU) cu scopul de a spori conștientizarea publică în privința prevenției cancerului cervical, iar anul acesta, evenimentul se desfășoară în perioada 22-28 ianuarie. Tema din acest an se focalizează pe reducerea riscului și amplificarea prevenției, derulându-se sub sloganul „Testarea preventivă Babeș Papanicolau: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.