Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

cultura cult-ura
Luis Popa
Vorbim despre cultură, considerăm că ea este baza societății noastre, că ne poate ajuta să ne dezvoltăm, că ne poate ajuta să ne cunoastem mai bine pe noi ca persoane, dar din păcate aceste idei rămân doar pe hârtie sau ne batem joc de ele.

 Avem un oraș care, spre deosebire de altele, îl are pe Brâncuși, are operele sale pe care le putem admira în fiecare zi, are opere pe care alții ar dori să le aibă și, probabil, le-ar respecta mult mai mult.

În ultima perioadă, lumea ne-a cunoscut la nivel național din cauza căruțelor care se plimbă prin parcul central, din cauza șoferilor „de weekend” care parchează mașina lângă Poarta Sărutului. Ne-am făcut vizibili din cauza animalelor care pasc la Coloana Infinită și, nu în ultimul rând, din cauza „directorului pedichiură”.

Mai nou, începem să facem politică și cu Atelierele Brâncuși, să aruncăm cu noroi asupra celor care participă la aceste ateliere…că ar fi din China (a se vedea declarațiile primarului din Târgu Jiu), că nu au rost, că trebuie făcute altfel sau chiar desființate.

În același timp, am urmărit declarațiile unor oameni de cultură care subtil îl trag de ureche pe actualul primar, făcând o comparație între el, care nu face nimic notabil pentru actul cultural, și Arethia Tătărescu care, liberal fiind, a realizat multe proiecte culturale în orașul lui Brâncuși. (n.red. cel mai important proiect fiind Ansamblul Calea Eroilor).

Lecturați opiniile istoricului Radu Boroianu și criticului de artă Pavel Șușară cu privire la declarațiile primarului municipiului Târgu Jiu.

„O lucrare de for public de tipul acesta este în jur de 50.000 de euro, ori aici un sculptor ia în jur de 1000 și ceva de euro să o facă. Practic, o face cadou, o lasă gratis. Înzestrează orașul cu un patrimoniu pe care domnul acesta, dacă ziceți că-i primar pentru că din ce am văzut eu acolo nu dă niciun semn că ar avea vreo legătură cu această funcție, nu știe că rămâne cu un patrimoniu de gestionat de sute de mii de euro sau, poate de milioane de euro, adunate toate.

La 80 de ani de la ridicarea lui (n.red Ansamblului Calea Eroilor) vine un om fără niciun orizont cultural, fără nicio capacitate de înțelegere și face exact ce a făcut administratorul medieval care era atunci în Târgu Jiu și ce au făcut alți administratori medievali din respectiva perioadă”, a precizat criticul e artă Pavel Șușară în emisiunea „Ora Adevărului” de la Tv Sud.
„Constat ce gândire liberală și profundă avea Arethia Tătărescu și să ajung, după 80 de ani, să îl văd pe acest domn, pe care nu am avut neșansa să-l văd până astăzi și astăzi îmi pare rău că l-am văzut. Să acuzi cultura, pentru că asta face, să nu înțelegi că valoarea primordială a acestui tărâm românesc este, în primul rând, cultura, în sensul larg al termenului, nu doar în sensul artelor”, a spus istoricul Radu Boroianu.

Ținând cont de opiniile celor mai sus menționați, oameni specializați în domeniul culturii, unele persoane trebuie să înțeleagă că politica nu se rezumă doar la circ și la câte persoane vin la sedințele de Consiliu Local. Politica înseamnă decizii ce trebuie puse în practică, astfel încât orașul să se dezvolte, să meargă mai departe…chiar și când vorbim de actul cultural.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.