Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cea mai veche culă din România se află în localitatea Măldărești, din județul Vâlcea, la aproximativ 5 km de orașul Horezu. Conform ghidului care ne-a prezentat cula, la începutul secolului al XVII-lea Cula Greceanu, căci despre această culă este vorba, era deja construită și aparținea căpitanului Tudor Maldăr, căsătorit cu fiica unui han tătar. Fiul lui Tudor Maldăr, marele paharnic Atanasie, a modificat cula în anul 1688. Forma actuală a culei datează din secolul al XVIII-lea, fiind refăcută în perioada 1780-1790 de boierul Gheorghe Măldărescu și soția sa Eva, care ctitoresc, în anul 1790, și biserica ”Sf. Nicolae” și ”Sf. Voievozi”, din imediata vecinătate a culei.

Inițial cula a fost construită ca turn de veghe și apărare, după care a fost încadrată programului arhitectural al vremii, puternic influenţat de stilul brâncovenesc. Cula are trei niveluri, dar și o pivniță cu trei încăperi. Una dintre aceste trei încăperi este construită din bolovani și are guri de tragere, spre deosebire de celelalte încăperi care sunt construite din cărămidă.

Astăzi, după sute de ani, cula este neschimbată pe dinafară. Intrarea se face printr-o ușă masivă de stejar cu zăvoare și druguri de fier, care străpung zidurile. Scara interioară conduce într-o loggia situată la nivelul al doilea al culei.

De aici se accede într-o încăpere situată în ”turn”, peste pivnița veche, care este prevăzută cu ușă și ferestre întărite cu drugi de lemn și cu o ascunzătoare în tavan, închisă printr-un chepeng și accesibilă printr-o scară mobilă. Ascunzătoarea este ventilată doar prin guri de tragere.  La acest nivel se găsesc și alte încăperi de locuit.

Cea mai mare încăpere este sala cu divane, despărțite, după moda turcească, de măsuțe. În odaia adiacentă se regăsește trecutul Măldăreștilor, unde Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1934 fresce din istoria familiei.
Legendele plasează începuturile acestei cule chiar în vremea lui Mihai Viteazul

Tradiţia care perpetuează legende şi poveşti plasează începuturile acestei cule chiar în vremea lui Mihai Viteazul, când un căpitan al acestuia de prin părţile locului, Tudor Maldăr, a fost luat prizonier de către tătari în Moldova în luptele purtate de slăvitul domnitor împotriva lui Simion Movilă şi dus în captivitate în stepele asiatice pentru a fi executat.

Numai că, tânăr fiind şi chipeş, fata hanului, Muhibe, se îndrăgosteşte de el şi tinerii decid să fugă împreună pentru a scăpa de furia şi răzbunarea temutului han. Se spune că locul în care s-au oprit a fost vatra Măldăreştilor, unde cei doi au ridicat din temelii această culă şi unde au trăit fericiţi alături de cei şapte copii până la sfârşitul vieţii.

Program de vizitare Cula Greceanu:

Program de vară (aprilie – octombrie) : zilnic 10:00 – 18:00, luni inchis

Program de iarnă (noiembrie – martie): zilnic 9:00 – 17:00,   luni inchis

În apropiere de Cula Greceanu mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Biserica Monument, Cula Măldărescu (I.G.Duca), Casa Memorială I.G. Duca

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.