Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Satului din București vă invită miercuri, 14 septembrie, începând cu ora 14:00, în Cantonul de Drum din Satul Nou, la vernisajul expoziției „Crucea”, prilejuită de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.  

Crucea însoțește mereu gândul cel bun și rugăciunea, apropiindu-l pe Om de Divinitate. Ea ocupă un loc important în istoria omenirii, având o simbolistică bogată încă din perioada precreștină. Creștinismul conferă Crucii valențe noi, transformând-o dintr-un instrument de tortură într-un semn benefic, marcat de sacralitate prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, care s-a răstignit pe Cruce pentru mântuirea omenirii de păcat. Prin jertfa supremă a Fiului Tatălui Ceresc Crucea devine Axis mundi. Ea face legătura între Cer și Pământ, între sacru și profan.

Crucea este prezentă în arhitectură (pe turlele bisericilor și pe acoperișurile caselor, la uși, la ferestre și la porți), la delimitarea hotarelor, în cult (crucea de pe masa Altarului, crucea de pe perete și cea de mână), în iconografia religioasă (în pictura murală, în icoane, în cărțile bisericești), în literatură și în artă, ca însemn funerar (cruci și troițe de mormânt, cruci și troițe ridicate în memoria eroilor neamului), pe pâine, pe hainele de sărbătoare și de lucru, pe vasele de ceramică, pe ștergare, pe ouăle încondeiate, pe furcile de tors, pe uneltele folosite în diferite activități.

Expoziția surprinde diferite ipostaze ale Crucii prin intermediul fotografiilor din arhiva Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” realizate în prima jumătate a secolului al XX-lea, de Iosif Berman, Nicolae Ionescu, Gheorghe Focșa, Boris Zderciuc.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 14 septembrie – 15 octombrie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, la Cantonul de Drum din Satul Nou, la sediul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Șos. Kiseleff nr. 28, sector 1, București.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.