Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Valentina Gheorghe are vârsta de 63 de ani și țese covoare oltenești de aproape o jumătate de secol cu aceeași dragoste ca atunci când a deprins acest meșteșug. Trăiește și lucrează în comuna gorjeană Bălănești. Valentina Gheorghe este printre ultimii păstrători ai unui meşteşug tradiţional străvechi pe care l-a dus la nivel de artă. Lucrează în mod tradițional, la gherghef, dar dă dovadă de inventivitate, pentru că a descoperit noi soluții de a colora covoarele fără să folosească substanțe chimice.
Culorile le obţine din diferite plante şi chiar din vin. Valentina Gheorghe foloseşte chiar şi zaţul de cafea sau coaja de mesteacăn. „Eu procur materia primă. Am saci de ceapă pentru a colora lâna. Mă ajută foarte mult sfecla roşie sau vinul. Strâng zaţul de la cafea. Folosesc şi coaja de pe mesteacăn sau anin. Toate plantele dau o anumită culoare. Eu nu o să las lucrul cât voi putea să duc lingura la gură”, povesteşte meştera.

A lucrat la „Arta Casnică Tismana“

valentina gheorghe (17)Valentina Gheorghe provine dintr-o familie de ţărani simpli şi a învăţat meşteşugul de la o vârstă fragedă, de la femeile mai bătrâne din familia sa. Odinioară, orice fată de condiţie modestă trebuia să ştie să ţese ca să îşi facă o zestre și pentru nevoile gospodăriei. „În timpurile acelea, fetele nu aveau şanse să se căsătorească şi erau nevoite să-şi facă singure zestrea. Din ce realizam ne scoteam costul pâinii sau grâu şi alte produse. Acest meşteşug trebuie făcut nu doar pentru bani. Pentru mine a fost ca o obligaţie morală”, spune artista.
I-a plăcut atât de mult acest meșteșug încât a urmat un curs de calificare la Arta Casnică Tismana, unitate renumită în toată ţara în perioada respectivă, iar la vârsta de 17 ani a devenit ţesătoare. „Am început să lucrez pe războiul orizontal, cel tradiţional. Am preluat de la bătrâni. Am făcut calificarea la Arta Casnică Tismana şi din anul 1968 practic această meserie”, ne explică Valentina.

A trăit în Scornicești

Valentina Gheorghe s-a căsătorit şi a plecat să trăiască în localitatea soţului, în judeţul Olt. A ajuns să trăiască în localitatea natală a dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu. Și-a amenajat acasă un mic atelier  şi a continuat să lucreze pentru Arta Casnică Tismana. A trăit 20 de ani în Scorniceşti, unde a ţesut în mărime foarte mare portretele celor doi dictatori comunişti cu care a participat la manifestarea „Cântarea României” şi a primit un premiu.

Instructor la Școala generală din Bălănești

După Revoluție s-a întors în Gorj și a renunţat să mai lucreze la Arta Casnică. S-a angajat la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu și de două decenii s-a dedicat călăuzirii copiilor care doresc să înveţe valentina gheorghe (13)o artă tradiţională. Este instructor și predă un curs de țesătorie în cadrul Școlii generale din Bălănești. „Când am început să lucrez aici, elevii nu mai ştiau ce e catrinţa, poala. Încet-încet au învăţat din toate câte ceva. A început să se reducă numărul de copii care vin la cursuri, asta din cauză că sunt tot mai puţini elevi. În câţiva ani de zile nu vor mai fi elevi”, ne spune Valentina Gheorghe.

Interpretă de muzică populară

Valentina Gheorghe este pasionată și de muzică populară. În tinerețe a cântat pe multe scene ale țării. Aceasta a activat în cadrul tarafului lui Pobirci, care funcţiona pe lângă Casa de cultură şi a urmat un curs de canto populară în cadrul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu. A participat la numeroase festivaluri şi a fost răsplătită pentru vocea sa caldă. A fost remarcată şi a reuşit chiar să înregistreze mai multe melodii la Radio. Valentina Gheorghe a renunţat până la urmă la cariera muzicală pentru a se dedica familiei.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.