Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Expoziţia “Ontic” vernisată la Galeria de Artă Metopa a Uniunii Artiştilor Plastici din Piteşti în data de 26.02.2024, prezintă publicului iubitor de frumos o abordare organică a urmelor existenţei fizice transpuse pe pelicula mentală. Pictorul Costel Dobriţescu expune lucrări de o înaltă valoare artistică încărcate cu o simbolistică aparte, fie ea personală sau universală, mitică. Măsurarea existenţei în culoare poate fi văzută pe simezele galeriei Metopa într-o varietate de nuanţe şi figuri, toate descriind un proces transcendental al fiinţei.

Pictorul Costel Dobriţescu s-a născut la data de 19.12.1957 în comuna Dăneşti, judeţul Gorj. În anii adolescenţei le-a avut ca profesoare pe Graf Karin (Germania) şi Floria Mȃndruţeanu (Canada). Ulterior, artistul a absolvit Facultatea de Pedagogia Artelor din cadrul Universităţii Constantin Brȃncuşi din Tȃrgu-Jiu. Artistul este licenţiat în Arte Vizuale în cadrul Universităţii de Arte Plastice şi Design din Cluj-Napoca. Lucrările pictorului se regăsesc în colecţii particulare din SUA, Canada, Scoţia, Olanda, Franţa, Belgia, Italia, Cipru, Ungaria, Republica Moldova. Domnul Costel Dobriţescu este un artist celebrat pretutindeni, fiind prezent în expoziţii naţionale şi internaţionale. Artistul a debutat şi cu un volum de poezie “Imperiul privirii”, publicat în anul 1997.

Pictorul Costel Dobriţescu a tratat arta ca pe un mod de viaţă. De la primele încercări cubiste, apoi de la vocaţia de peisagist, trecȃnd prin pictura metafizică şi printr-un suprarealism personal, profund, a ajuns la o expunere a limbajului vizual greu de egalat. Prolific în prelucrarea formelor pe suprafaţă, artistul şi-a însuşit o manieră de lucru care revelează libertatea totală a spiritului creator. Spaţiul plastic este locuit de lumea umbrelor care nu pălesc, ci prind formă, culoare şi consistenţă pe suprafaţă.
Este lumea amintirilor, a vechilor poveşti, a gȃndurilor, a fiinţelor. Fiinţa este studiată vizual în multiplele sale manifestări de-a lungul vieţii. Multe lucrări par să o radiografieze, să-i capteze urma trecerii prin timp şi spaţiu. Silueta devine una pregnantă, încărcată de culoare, la fel ca dimensiunea impactului pe care l-au avut fiinţa şi un anumit moment în timp asupra memoriei.

Universul morfologic policrom al lucrărilor artistului ne aminteşte de un spaţiu oniric, dar care, contrar aşteptărilor, nu îndeamnă spre visare, ci trezeşte vechile nostalgii ascunse adȃnc în subconştient. Observăm în lucrările pictorului Dobriţescu forţa expunerii plastice, consistenţa compoziţională, îndrăzneala în însuşirea jocului policrom, gestualitatea tratării. Pictorul este în fapt, un maestru al tratării formei şi un explorator al tărȃmului cognitiv.

Spaţiul plastic devine fereastra unui univers aproape ludic prin imaginea policromă, dar grav, prin trimiterile la interpretările de tip filozofic. Din anii petrecuţi ca peisagist, pictorul şi-a însuşit tipare compoziţionale inedite, pe care numai natura le putea preda. Acum, locuirile policrome sunt populate cu figuri desprinse din cȃntul dorului şi al rememorării. Realitatea este transfigurată pe pelicula amintirilor. Artistul echilibrează sinteza formelor cu o certă complexitate compoziţională. Tuşele sunt libere, dar consistente. Umbrele sunt colorate şi au forţă pe suprafaţă. Spaţiul plastic este dominat de figuri care se împletesc în structuri ascunse şi atent studiate.

 O doză de spiritual răzbate adesea din lucrările artistului Costel Dobriţescu. Tuşele viguroase descriu imagini dintr-un univers al străbunilor şi al valorilor. Manifestarea realului în amintire este tradusă pe pȃnză prin jocul energic şi amplu al tuşelor. Pictorul ne arată printr-o singură imagine o vastă paletă a emoţiilor şi trăirilor. De la teme inspirate din trăirile personale, la cugetările în imagine, lucrările dovedesc o valoare estetică de necontestat. Deşi foloseşte nuanţe puternice, strălucitoare, artistul reuşeşte să armonizeze suprafaţa şi să împletească un poem vizual. Felul în care este manevrat penelul pe pȃnză indică şi un joc al descoperirii în bidimensional.
Formele parcă sunt descoperite din interiorul pȃnzei şi nu aplicate pe pȃnză. Pictorul Costel Dobriţescu dezvăluie treptat straturi de culoare parcă ascunse în misterul unei imagini preexistente. Prin ductul diversificat al liniei este generată atmosfera şi dirijată privirea spre lecturarea vizuală a imaginii expuse.

Pictorul înnobilează uneori cȃte un subiect cu mai mult de trei variante lucrate meticulos. Fiecare lucrare reprezintă căutarea în profunzimile spiritului, izvorul imagisticii pentru artist. Lumea fantomatică este vie, policromă, iar contrastul simultan şi juxtapunerea petelor de culoare pare să ne inducă în eroare: şi nuanţele reci, îm lucrările artistului Costel Dobriţescu, par calde!

Volumul de lucru al artistului este imens, acesta realizȃnd de-a lungul carierei artistice peste o mie de tablouri! Performanţa este lejer observabilă în spontaneitatea calculată a lucrului, în măiestria îmbinării nuanţelor, în complexitatea compoziţională şi în sintetizarea formelor. Dozajul cantităţilor de culoare pe suprafaţa plastică este atent studiat. Lucrările se încadrează între plastic şi decorativ. Culoarea, forma, textura, linia, pata, experimentul artistic sunt elementele ospăţului vizual propus de artist publicului. Fiecare expoziţie realizată de către acesta este un demers cultural, o dovadă de atitudine şi un răspuns în faţa realităţilor contemporane proiectate din exterior. Artistul adaptează realitatea şi o conectează la visele şi aspiraţiile conţinute în conştiinţă.

Artistul Costel Dobriţescu explorează bidimensionalul prin alcătuiri de simboluri vizuale rezultate din suprapuneri grafice jucate în nuanţele îndrăzneţe. Culorile par să fie aplicate dintr-un imbold organic, instinctiv, dintr-o bucurie lăuntrică. Trăirea figurativă capătă prospeţime, forţă şi dinamism. Artistul rezonează în demersul personal cu nobleţea spiritului uman şi cu  valorile ancestrale.

text de Lavinia-Elena Vieru

Distribuie:

1 Comment

  • card recenzii google, 29 februarie 2024 @ 10:15 Reply

    In aceste figurative eternizari, in aceste rememorari, mai degraba decȃt in ilustrare grafica, rezida misterul. Observam atentia acordata diferitelor parti ale ansamblului, acelasi pȃna in cele mai marunte detalii. O ordonare a spatiului care ne face sa simtim ca artistul contempleaza divinul din lumea amintirilor sale. Nefiind vorba de un tratat din punct de vedere demonstratiu sau demonstrativ, vedem ca artistul, mimetica, isi doreste sa ne redescopara lumea intr-un mod personal, dar profund, misterios. Expozitia „Ontic” este o oportunitate straordinara de a descoperi un univers artistic profund, personal si remarcabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.