Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Dansul este una dintre cele mai eliberatoare forme de expresie pentru suflet. Există încă de la începuturile omenirii și putem spune că este limbajul universal al tuturor civilizațiilor. Te folosești pe tine, însuți, ca materie primă pentru a face artă; și nu ai nevoie de nimic mai mult! Trăiești, simți, vibrezi la unison cu muzica din mintea ta și dai frâu liber sentimentelor pentru a-ți transforma fiecare mișcare a corpului în cuvânt. Unul dintre oamenii care înțeleg perfect aceste cuvinte este Gabriel Costea, zis Biță. Un tânăr de 18 ani care nu ratează nici măcar o zi fără a se exprima prin dans.  S-a născut la Târgu Jiu, într-o familie la fel de îndrăgostită de dans și de tot ceea ce reprezintă el.  Acum este elev la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu și reușește, cu succes, să alterneaze studiile cu dansul. Biță este cel mai bun dansator/coregraf de street dance din oraș și face performanță ca lider al binecunoscutei trupe de dans, Galactic Crew. A ales să meargă pe acest drum al dansului și își dorește să ajungă cât mai departe, atât pe plan național, cât și internațional. Anii de muncă investiți în pasiunea lui se văd cu ușurință numai privindu-l mișcându-se de parcă ar fi într-o transă indusă de muzică. Dansează când e fericit, când e trist, când e plictisit, când e obosit; dansează fiindcă asta știe să facă cel mai bine și așa reușește să se facă înțeles. Emoțiile transmise prin mișcările tânărului reușesc să te facă să-i percepi și starea de spirit.

 „Aproape tot timpul mi-l dedic dansului”

Gabriel Costea este un tânăr obișnuit, cu o pasiune ceva mai mare decât trupul lui. Își începe ziua cu o scurtă încălzire a mușchilor, înainte de-un mic dejun copios. Nu se poate să fii dansator și să nu-ți încarci bateriile astfel. „Aproape tot timpul meu mi-l dedic dansului; asta fac de când mă trezesc și până adorm”, declară tânărul dansator.

Absolut tot ce face Biță, se rezumă la dans. Este o fire sociabilă, glumeață și prietenoasă care își dorește să se înconjoare numai de fețe vesele, tocmai de aceea face tot posibilul să îi binedispună pe cei din jur, iar de cele mai multe ori, îi și reușește. Deși este solicitant, Biță se bucură să fie atât coregraf, cât și dansator. I se pare fascinant că reușește să își învețe elevii mișcările ce-i trec prin minte și, mai ales, să li se alăture. „Sunt fericit să fiu atât dansator, cât și coregraf. Ambele domenii mă definesc și mă simt în stare să le fac”, spune Biță.

Ca orice tânăr talentat, Biță își permite să aspire la un viitor strălucit. Se vede dansând pe marile scene ale lumii, în videoclipuri ale artiștilor sau în diferite studiouri internaționale de dans. Astfel se motivează și muncește mai mult alături de colegii săi pentru a-și transforma ideile în realitate. Numai perseverând în ceea ce îți place să faci poți ajunge să atingi acele culmi la care aspiră orice dansator talentat. Biță pare să se apropie cu pași repezi de ele, întrucât reușește să câștige la mai toate concursurile la care participă alături de  Galactic Crew. „Dansul, pentru mine, reprezintă acea bătaie ritmică a inimii de la care pornește totul. Emoția care te pune în mișcare, care te menține viu. Transmiți atât cât poți să simți și simți atât cât trăiești”, declară talentatul dansator.

„Am ales să merg mai departe cu trupa Galactic Crew, dar nu voi refuza nici proiecte solo”

Tânărul Biță spune că își dorește să rămână coregraf la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu, de aceea, după ce va termina liceul, își dorește să urmeze cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport, pentru a putea rămâne aproape de meseria care îi este atât de dragă. El consideră că școala are aceiași prioritate precum dansul, amândouă fiind la fel de importante în formarea lui ca om. „Modul meu de viață este și va fi dansul. Nu o să iau niciodată în considerare o altă meserie”, spune Biță.

Deși studiile și dansul îi ocupă majoritatea programului, cumva reușește să își facă timp și pentru prieteni. Profită de orice ocazie pentru a ieși în cluburi cu ei și a se distra sau pentru a se bucura de o plimbare cu iubita lui prin parc. Galactic Crew a luat ființă în anul 2011, la Școala Populară de Artă. La început, Gabriel Costea dansa alături de câteva fete, în timp, însă, frumosul proiect a crescut ajungând să cuprindă un număr de 15 membri. Acum sunt ca o familie frumoasă și unită, au participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, ocupând locurile I la Craiova, Timișoara, București, Pitești, Oradea, Orșova, Drobeta Turnu Severin, Vâlcea, Slatina, Bosnia, Franța și Germania. Nu s-au lăsat intimidați și au reușit să cucerească inimile privitorilor. Acum își doresc să ajungă la „World of Dance” din Cluj, în primăvara aceasta, de unde speră să se întoarcă tot victorioși. Au fost și câteva tensiuni între membrii trupei, ca în orice familie. „Au fost și momente mai puțin plăcute, unde tensiunea și oboseala și-au spus cuvântul. Am avut mici neînțelegeri, cum au toate trupele, la un moment dat, dar am reușit să trecem cu bine peste ele, păstrându-ne calmul și fiind înțelegători și receptivi la problemele întâmpinate”, declară Biță.

Tânărul este deschis și ofertelor care vor veni din afară. Nu va întoarce spatele trupei, ci consideră că astfel ar putea să le facă un bine. Chiar dacă ar fi să accepte vreo oferă din străinătate, se va întoarce acasă unde se simte cel mai bine. „Pe viitor, am ales să rămân component al trupei Galactic Crew, iar dacă o să mai am și alte proiecte solo, le voi accepta cu tot sufletul. Dacă se va ivi această oportunitate, nu o voi refuza, dar mă voi întoarce acasă pentru că aici este și îmi va fi cel mai bine”, susține tânărul dansator Gabriel Costea.

Visează să devină dansator și coregraf cunoscut la nivel internațional

Muzica este combustibilul oricărui dansator. Tânărul Biță iubește mai toate genurile de muzică, deși nu se declară un fan al manelelor sau al rock-ului. Băiatul are câteva modele în viață pe care le admiră. Pe lângă părinții care i-au insuflat primii această dragoste pentru dans, tânărul îi urmărește cu interes pe Matt Steffanina, Dylan Mayoral, Bogdan Zamfir, Cristian Miron, Emil Rengle. Asemeni idolilor săi, își dorește să fie recunoscut internațional, să ajungă să țină cursuri de dans în țară, dar și în străinătate. Consideră că are multe de oferit și muncește până la epuizare pentru a se face observat. „Cel mai frumos lucru e atunci când vin acasă seara, extenuat, și deja îmi imaginez cât de mult o să mai pot evolua și mâine, dansând”, a conchis Biță.

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.