Congres Internațional la Târgu Jiu cu prilejul aniversării a 80 de ani de la realizarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor“

Congres Internațional la Târgu Jiu cu prilejul aniversării a 80 de ani de la realizarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor“

- in Arta Plastica, Sculptura, Slider
649
0

Un congres internațional va fi organizat de către Primăria Târgu Jiu peste un an, când se vor împlini 80 de ani de la realizarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor“.

Evenimentul va avea loc pe data de 27 octombrie 2018. Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu a aprobat organizarea congresului, deși sunt discuții avansate ca acesta să se desfășoare sub înaltul patronaj al Președinției României, cu sprijinul Ministerului Culturii, a Institutului Național al Patrimoniului și Institutului Cultural Român. „Evenimentul organizat de Centrul Brâncuși face parte din seria de programe speciale dedicate lui Constantin Brâncuși, într-un an cu implicații semnificative în plan istoric și cultural, fiind un prilej de întâlnire și dezbatere între specialiștii de pe toate meridianele globului a problemelor legate, atât de modul de întreținere, conservare și protecție a ansamblului de la Târgu Jiu, cât și a întregii opere brâncușiene.

Ansamblul, inaugurat în lipsa lui Brâncuși

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial. Cuprinde patru capodopere ale artei moderne: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. Aceste opere sunt dispuse pe aceeași axă, strada Calea Eroilor, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m. Pe data de 27 octombrie 1938, se inaugurează întregul ansamblu, printr-o procesiune de amploare, la care participă înalți oficiali, ofițeri, reprezentanți ai Casei Regale și ai clerului, dar și comunitatea locală. Din păcate, Brâncuși s-a îmbolnăvit și nu a putut participa la acest eveniment.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.