Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

comisie 1  Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru relaţia cu UNESCO, a efectuat marți, 30 august, o vizită de documentare la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu. Reprezentanții Comisiei și-au declarat sprijinul atât pentru refacerea dosarului privind includerea ansamblului în patrimoniul UNESCO, cât pentru alte proiecte.

unesco

Reprezentanții Comisiei au avut o întâlnire cu autoritățile locale la Palatul Administrativ, după care s-au deplasat în Parcul Central și la Coloana „Fără de Sfârșit“ pentru a vizita operele lui Brâncuși. Traian Igaş, preşedintele Comisiei permanente, a declarat că noul dosar de includere a Ansamblului în patrimoniul UNESCO va fi depus în anul 2019: „Am considerat că este nevoie să venim la Târgu Jiu cu o parte dintre membrii comisiei interparlamentare ca să vedem la fața locului ceea ce se întâmplă cu operele lui Brâncuși, să vedem care este percepția la nivelul comunității locale, care ar fi ideile care ar putea să aducă un plus noii documentații care trebuie depusă la Ministerul Culturii, să dăm un imbold și Ministerului ca să vină cu specialiști și să întocmească un dosar care să nu mai fie respins de către UNESCO și să avem, în final, câștig de cauză. Prin implicarea unor specialiști și sensibilizarea celor de la Ministerul Culturii, care trebuie să fie lăsate orgoliile la o parte și să pună din nou dosarul. Ca obiectiv în care s-ar putea depune un nou dosar, apreciez că 2019 ar putea fi anul care ne-ar da posibilitatea să depunem o nouă documentație care să ne dea câștig de cauză nouă românilor și tuturor celor care susțin această idee nobilă“.

Brâncuși, un reper universal

comsie 3Senatorul Mircea Dobra a precizat că Brâncuși este un reper universal și trebuie tratat ca atare în România: „E o perioadă în care Brâncuși are nevoie de noi, în primul rând la Târgu Jiu și apoi în toată țara. Nu e un semnal simplu și de neglijat. Brâncuși a reușit să ofere repere culturale mondiale. Ni se rupe inima să vedem că pe plan universal oamenii se bat să cumpere mici opere ale lui Brâncuși, iar la Târgu Jiu, unde este singurul reper monumental, nu putem să canalizăm eforturile naționale. Trebuie să reușim la Târgu Jiu, pentru că, până la urmă, prima și prima dată noi ne-am validat ca europeni și în cultura europeană prin câteva astfel de personalități și nu avem voie să le neglijăm. Din această pricină, apelul național către Brâncuși pentru o minimă solidaritate față de o operă mică, dar mare în cultura universală este atât de important. Are nevoie Brâncuși de noi, noi avem nevoie de Brâncuși, țara are nevoie de repere și cu toții trebuie să ne adunăm în jurul lor“.

comsie 5Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a precizat că autoritățile locale au găsit în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO un aliat: „Comisia interparlamentară își dorește să fie alături de noi și de Ministerul Culturii în vederea întocmirii unui nou dosar care să fie depus la UNESCO. A existat o vizită de documentare la Târgu Jiu. Știm că vom avea un aliat în plus atunci când vom avea nevoie de răspunsuri și intervenții. Ca autorități locale, avem nevoie de sprijin parlamentar ca să promovăm legi care să ne ajute în promovarea ansamblului și în întreținerea sa. (…) Avem nevoie de fonduri guvernamentale, de experți și specialiști pentru întreținerea acestui ansamblu“.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.