Împlinirea unui centenar de la jertfa Ecaterinei Teodoroiu a fost comemorată, ieri, în municipiul Târgu Jiu printr-o serie de manifestări, care s-au desfășurat pe tot parcursul zilei.
Evenimentele au început la ora 11:00 la biserica din Vădeni, de lângă Casa „Cornea Brăiloiu“, cel mai vechi lăcaș de cult din municipiul Târgu Jiu, acolo unde a fost botezată Eroina de la Jiu.
Un sobor format din cinci preoți a susținut o slujbă de pomenire. Cei prezenți, printre care s-au numărat rudele Eroinei de la Jiu, cercetași, autorități locale și istorici, au fost alături la „veșnica pomenire“.
Sabina Lupu, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, le-a dat de pomană celor prezenți pachete cu cele necesare. Momentul a emoționat-o foarte mult: „Am dat de pomană pe Ecaterina din partea familiei. A fost un moment emoționant. Sunt mândră că fac parte din această familie“
„Să fim cu toții reprezentanții demni ai Ecaterinei Teodoroiu“
Un alt moment emoționant a avut loc la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu“, acolo unde s-a născut Eroina de la Jiu.
În semn de recunoștință, în curtea casei, s-a plantat un stejar, la trecerea unui secol de la jertfa Eroinei de la Jiu. Invitații, printre care s-a numărat și Costin Scurtu, gorjean la origine, directorul Muzeului Militar din Constanța, au pus o lopată cu pământ la rădăcina stejarului.
„Este o onoare pentru mine, născut la Târgu Jiu, cu sânge de oltean, să fiu la Constanța și acolo să prezint tradițiile frumoase ale noastre. Acum suntem acasă la Ecaterina, o comemorăm și în buna colaborare a instituțiilor de cultură din România vreau să transmit mesajul nostru că suntem mândri că suntem urmașii Ecaterinei. (…)
Când comemorăm este un moment trist, dar demnitatea, mândria, onoarea de a fi român aici o regăsim. Ecaterina este un exemplu pentru toți, nu doar prin jertfa sa, nu doar prin eroismul său, nu doar prin dragostea față de țară, ci a fost un exemplu pentru noi prin crezul său de a lupta alături de frații săi, de familia sa, de unchii săi, chiar dacă mentalitatea timpului nu-i permitea să facă asta. (…) Să fim cu toții reprezentanții demni ai Ecaterinei Teodoroiu“, a spus Costin Scurtu.
Garda de onoare din cadrul „Tradiției Ostășești“, formată din voluntari care iubesc istoria, a oferit un moment special, o defilare.
Un copilaș de numai șapte ani, din clasa I, i-a adus și el un omagiu Ecaterinei Teodoroiu. Bogdan a realizat portretul Eroinei de la Jiu : „Am desenat singur“
Stră-strănepoata Ecaterinei Teodoroiu a devenit cercetașă
Aurora Catalina, stră-strănepoata de soră a Ecaterinei Teodoroiu, a fost primită, ieri, când s-au împlinit 100 de ani de la sacrificiul Eroinei de la Jiu, în rândul cercetașilor.
Aceasta are vârsta de 14 ani și este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, la specializarea științele naturii. Ceremonia a avut loc în curtea Casei Memoriale „Ecaterina Teodoroiu“ din cartierul Vădeni.
„Este un moment emoționant. Totul a fost frumos. Mă simt bine. Îmi doresc să devin medic. Ecaterina Teodoroiu este un model demn de urmat de noi toți. Am ales acest liceu pentru că este foarte bun și pentru că poartă numele înaintașei mele“, a spus urmașa Ecaterinei Teodoroiu.
Sute de oameni la procesiunea dedicată Eroinei de la Jiu
Ziua s-a încheiat cu un ceremonial la Masoleul Ecaterina Teodoroiu, din Piața Prefecturii din Târgu Jiu, unde a avut loc o slujbă de pomenire, s-au rostit cuvântări de cei prezenți, au fost depuse coroane de flori și a avut loc o demonstrație oferită de voluntarii din „Tradiția Ostășească“. Ansamblul artistic „Doina Gorjului“ a susținut un moment special, iar, la final, a avut loc o procesiune pe Calea Eroilor, de la Masa Tăcerii și până la Coloana fără de Sfârșit.
Eroina de la Jiu, așa cum a fost denumită cea mai vitează femeie din istoria României, a fost ucisă în luptă în zona Dealul Secului-Muncel, în localitatea Fitioneşti, din judeţul Vrancea, în seara zilei de de 22 august 1917, în timpul unei retrageri.
1 Comment