În cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Claudia Dascălu, interpretă de muzică populară, profesor al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, dar și realizator de emisiuni la Radio Accent. Vom afla de la Claudia cum și-a descoperit pasiunea pentru muzică, cum a ajuns să lucreze în cadrul Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, dar și cine este omul care a format-o pentru a lucra în radio. Tot de la Claudia vom afla cum își motivează elevele, dar și cine cântă în familia sa.
Reporter: La începutul interviului aș vrea să ne zici câteva cuvinte despre tine, pentru ca cei care citesc acest interviu să te cunoască mai bine și totodată dacă ar trebui să te caracterizezi în trei cuvinte care ar fi acestea?
Claudia Dascălu: Sunt sociabilă, reușesc să mă împrietenesc repede, sunt dură pe dinafară, dar sensibilă pe dinauntru. Știu să mă fac plăcută și întotdeauna încerc să pătrund în sufletele oamenilor. Ambiția, credința și iubirea sunt cele trei cuvinte care mă caracterizează.
„Fredonam foarte des melodia «Roată, roată și iar roată», interpretata de Maria Ciobanu.”
Reporter: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică și care au fost primii pași pe care i-ai făcut în acest domeniu?
Claudia Dascălu: În copilărie îmi petreceam vacanțele la țară, iar vecinul meu care cânta la orgă, Cristi Paducel, a descopertit că am înclinații muzicale. Mă lua la hora satului să cânt alături de formația sa, a început să-mi placă, iar apoi m-am decis să mă înscriu la Școala Populară de Arte pentru a-mi perfecționa aceste veleități.
Reporter: Care a fost prima melodie pe care ai cântat-o și când? În același timp care a fost primul videoclip pe care l-ai filmat?
Claudia Dascălu: La mine în familie se ascultă aproape zilnic muzică, îmi aduc aminte că părinții mei aveau foarte multe casete cu diverși artiști. Fredonam foarte des melodia „Roată, roată și iar roată”, interpretata de Maria Ciobanu. Cu această melodie mă prezentam și la serbările școlare. Primul videoclip filmat a fost la melodia „Of inimă, inimă’’, fiind o melodie din repertoriul meu, care îmi place foarte mult.
Reporter: De-a lungul timpului ai colaborat cu mulți artiști cunoscuți. Aș vrea să ne zici cu cine ai colaborat și cum ai ajuns să colaborezi cu acești artiști?
Claudia Dascălu: În calitate de realizator de emisiuni folclorice la Radio Accent colaborez cu foarte multi artiști, cu majoritatea am legat și o relație de prietenie.
Reporter: Aș vrea să ne zici dacă o parte din melodiile tale sunt compuse de tine și dacă da ce te inspiră atunci când le compui, la ce te gândești?
Claudia Dascălu: Melodiile pe care eu le cânt nu sunt compuse de mine, toate textele melodiilor mele sunt făcute de bunul meu prieten, Adi Mihu. Eu îi dau doar tema, el dezvoltă și pe această cale, chiar vreau să îi mulțumesc pentru frumoasa colaborare pe care o avem de atâția ani de zile.
„Talentul meu este un dar de la Dumnezeu, care fără muncă și pasiune nu înseamnă nimic.”
Reporter: Am o curiozitate. În momentul în care te urci pe scenă, participi la un eveniment sau participi la o emisiune aș vrea să știu ce vrei să le transmiți celor care te ascultă, prin muzica ta?
Claudia Dascălu: Rolul meu când urc pe scenă este să le transmit ascultătorilor mei emoții pozitive și îmi doresc ca pentru moment să uite de grijile cotidiene, să reușesc să intru în sufletul lor și să-i fac să simtă vibrația cântecului la fel ca mine.
Reporter: Dacă este să-ți faci o proprie analiză aș vrea să ne zici cât la sută reprezintă talent și cât la sută reprezintă muncă în pasiunea ta?
Claudia Dascălu: Talentul meu este un dar de la Dumnezeu, care fără muncă și pasiune nu înseamnă nimic, asemeni unui diamant în stare brută care trebuie șlefuit ca să strălucească, iar acest exemplu este valabil oricărei persoane care are un talent anume, indiferent de domeniu.
„Consider că asta este menirea mea pe pământ și mă simt împlinită.”
Reporter: Știu că ai urmat liceul de muzică, după care ai urmat Facultatea de Pedagogie Muzicală. În același timp, pentru o perioadă ai lucrat ca profesor de muzică în învățământul liceal și cel gimnazial. De ce ai plecat din învățământ după aproximativ patru ani de zile, ce te-a determinat să faci asta?
Claudia Dascălu: Faptul ca nu mă regăseam în această meserie m-a determinat să mă retrag. Consider că nu voi avea niciodată succes dacă nu fac ceea ce îmi place, iar mie îmi place să cânt și să învăț la rîndul meu, copii să cânte.
Reporter: Cum ai ajuns să colaborezi cu Școala Populară de Artă?
Claudia Dascălu: Mi-am dorit dintotdeauna să lucrez la Școala Populară de Arte și până la urmă am reușit. Am început la secția externă Dragutesti, unde am lucrat cu un grup de copii, ulterior am susținut un examen de ocupare al postului de expert în cadrul Școlii Populare de Arte. Mă regăsesc în această functie și simt că visul mi s-a îndeplinit.
Reporter: Din discuțiile purtate cu tine am înțeles că ai ajutat mulți tineri să-și dezvolte pasiunea pentru muzică.
Claudia Dascălu: Da, am ajutat și ajut în continuare tineri, pentru că vreau să-i determin să-și urmeze visul, consider că asta este menirea mea pe pământ și mă simt împlinită.
Reporter: În activitatea ta s-a întâmplat vreodată să discuți în contradictoriu cu un părinte și să-i explici că al său copil nu este talentat cum crede el și să-l faci să înțeleagă asta? Dacă da, cum ai reușit?
Claudia Dascălu: Nu avem discuții în contradictoriu, avem doar discuții constructive. Fiecare părinte își dorește performanță pentru copilul lui, dar de fiecare dată îi fac să înteleagă că este nevoie de multă muncă și răbdare.
„Pentru elevele mele sunt profesor, prietenă, mama. Un profesor exigent, o prietenă sinceră, o mamă grijulie.”
Reporter: Că tot vorbim de elevele tale. Cum îți motivezi elevele, care merg la un festival, și nu reușesc să câștige un premiu să meargă mai departe și să nu renunțe la pasiunea lor?
Claudia Dascălu: Încerc să le explic că în cariera unui interpret există și urcușuri și coborâșuri, important este să nu se dea bătute și să-și continue drumul pe care l-au ales. Până la urmă este importantă și participarea, pentru toate este un început.
Reporter: Referitor la întrebarea anterioară, ești un profesor pentru elevele tale sau o prietenă și cât de mult contează relația dintre un profesor și un elev din punctul tău de vedere?
Claudia Dascălu: Pentru elevele mele sunt profesor, prietenă, mama. Un profesor exigent, o prietenă sinceră, o mamă grijulie. Pentru a face performanță este nevoie de o bună colaborare între profesor – elev, profesor – parinte.
„Prietenul meu Marian Stanoiu mi-a propus să încerc această nouă experiență, care pentru mine a fost o provocare.”
Reporter: Cum ai ajuns să colaborezi cu postul de Radio Accent, cine te-a format și ce îți mai aduci aminte de la prima ta emisiune? Cu te simțeai în acel moment?
Claudia Dascălu: Totul a inceput în urmă cu aproximativ 4 ani, când postul Radio Accent era în cautarea unei voci feminine pentru emisiunea de muzică populară „Jianca”. Prietenul meu Marian Stanoiu mi-a propus să încerc această nouă experiență, care pentru mine a fost o provocare. Tot Marian este cel care m-a format ca om de radio și realizator de emisiuni. În afară de glasul colegului meu care zicea „foloseste-ți ambele mâni că de aia le ai”, nu-mi aduc aminte prea multe din prima mea emisiune. Of doamne, aveam atâtea emoții….
Reporter: Am văzut că ai o familie frumoasă, ești căsătorită de 17 ani și ai un băiat frumos. Nu o să te întreb dacă te susțin în ceea ce faci, deoarece sunt sigur că te susțin, dar am o curiozitate, la voi cântă cocoșul sau găină, ca să ne legăm puțin de pasiunea ta?
Claudia Dascălu: Am o familie așa cum mi-am dorit mereu, un copil frumos și sănătos, un soț minunat care mă susțin din toate punctele de vedere. Cât despre cine canta la noi în familie…în casa noastră suntem duetul numărul unu, ca o formație omogenă, ca tot vorbim despre această activitate în acest interviu.
Reporter: Am ajuns la finalul interviului și aș vrea să te întreb ce planuri de viitor ai?
Claudia Dascălu: În primul rând îmi doresc să fim sănătoși și să trecem cât mai repede peste această perioadă grea, ca să ne putem desfășura activitatea în condiții normale. Intenționez să lansez în viitorul apropiat primul meu album muzical. În plus, am proiecte mari cu fetele pe care le inițiez.