Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj împlinește 55 de ani de la înființare. Marți, 28 februarie 2023, începând cu ora 11.00 la Muzeul Județean “Alexandru Ștefulescu” din municipiul Târgu Jiu vă invită să participați la această aniversare. Managerul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu a invitat la acest eveniment autoritățile locale din județ, directorii de cămine culturale, dar și colaboratorii instituției care au fost alături de noi, în timp, la acțiunile culturale. În cadrul acestui eveniment vor fi lansate revistele „Jiul de Sus” și „Portal Măiastra”, apărute la editura CJCPCT Gorj, dar se vor prezenta și noile evenimente culturale incluse în Agenda Culturală pe 2023.

La sediul instituției, mai exact la sala „Florin Isuf”, începând cu ora 14.00 va avea loc vernisarea unei expoziții de pictură „E primăvară,  iarăși primăvară!”. Puteți admira în cadrul acestei expoziții tablouri semnate de Larisa Mutu Mindoiu, Sergiu Plop, Florin Hutium, Emil Pieloiu și Florin Safta.

Fiecare sărbătoare are tradițiile ei, iar Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a reușit ca în multe sate din județul nostru, să le pună în valoare și să le arate importanța. Sunt mulți oameni care păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile, iar CJCPCT Gorj a încercat mereu să îi pună în evidență prin acțiunile organizate.

Autenticitatea traiului la țară și obiceiurile încă se mai păstrează în mediul rural, iar  Ansamblul Folcloric «Cheile Oltețului» din Polovragi (ansamblul CJCPCT Gorj și al Căminului Cultural Polovragi) a reușit mereu la evenimentele la care a participat să pună în scenă ce este mai important în zona de sub munte. În zona Polovragi în ultimii ani, împreună cu autoritățile locale, instituția noastră a reușit să realizeze Tabăra de Sculptură, un eveniment care a crescut de la an la an.

CJCPCT  Gorj a fost mereu alături de cei care au venit cu propuneri pentru a organiza diverse evenimente culturale (festivaluri, târguri, simpozioane, sărbători sătești).
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj este un aşezământ cultural de rang judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Gorj. Centrul este o instituţie de specialitate având ca obiect de activitate cunoaşterea, păstrarea şi valorificarea tradiţiilor şi valorilor culturale în contextul dezvoltării naţionale și funcţionează ca centru ştiinţific şi metodologic al activităţii de stimulare şi valorificare, în sprijinul autenticităţii şi sub semnul valorii, a tradiţiei şi creaţiei populare în viaţa culturală.

Centrul reia anul acesta organizarea  Taberei de cercetare etnofolclorică ,,Constantin Brăiloiu” în județul Gorj, tabără care are ca obiectiv observarea stadiului actual al  meşteşugurilor populare, verificarea păstrării obiceiurilor şi a ritualurilor moştenite din strămoși, dar și evidenţierea elementelor de specificitate ale portului popular, folclorului muzical şi coregrafic.

„Organizăm anul acesta, în colaborare cu UAP filiala Târgu Jiu și Centrul de cercetare Constantin Brâncuși “Itinerare vizuale gorjene”, o expoziție de artă contemporană și artă populară la Veneția în luna martie, iar în luna aprilie va avea loc prima ediție a Festivalului Național de Folclor “Emilia Bubulac” la inițiativa profesoarei Emilia Drăgotoiu Nanu, referent în cadrul CJCPCT Gorj și coordonatoarea Ansamblului “Privighetorile Gorjului”. În luna iulie, CJCPCT Gorj organizează „Bucătăria tradițională românească”, ediția I  la Polovragi. Va avea loc un atelier de gătit în aer liber, concursuri, dar va fi editată și o carte cu rețete tradiționale ale diferitelor preparate culinare. Tot pentru prima dată, în luna septembrie se organizează Gala “Boema Culturală în Oltenia” la Târgu Cărbunești.

Instituția noastră are și în 2023 în agenda culturală proiecte internationale, regionale și naționale. Ne-am propus și anul acesta să promovăm şi să punem în valoare cultura tradiţională, tradițiile și obiceiurile încă păstrate în anumite zone din județul Gorj” au precizat reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj

Această prezentare necesită JavaScript.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.