Centenarul Marii Uniri în Gorj celebrat în comuna Lelești

Centenarul Marii Uniri în Gorj celebrat în comuna Lelești

- in Slider, Ştiri locale
0
411 vizualizari

Și în comuna Lelești va avea loc o manifestare pentru a sărbători Centenarul. Evenimentul face parte din seria evenimentelor cultural-artistice dedicate Centenarului Marii Uniri în Gorj și este programat pentru ziua de duminică, 14 octombrie, la ora 9:30.

Organizatorii acestor manifestări culturale sunt: Instituția Prefectului-Județul Gorj, Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Lelești.

În cadrul evenimentului se va ține o slujbă de pomenire, vor fi susținute alocuțiuni, va avea loc un moment artistic și se vor depune coroane.

Programul întreg al manifestărilor va fi următorul:

9:30 – Semnal de trompeți;

  • Întâmpinarea persoanelor oficiale;
  • Intonarea Imnului Național al României;

9:35 – Rugă și închinare pentru poporul român (slujbă de pomenire; dezvelirea monumentului);

9:50 – Alocuțiune de deschidere susținută de primarul comunei Lelești;

–     Alocuțiuni privind semnificația evenimentului susținute de prefectul județului Gorj și președintele Consiliului Județean Gorj;

–     Evocare istorică: prof. Virgiliu Petcoiu;

–     Moment artistic;

10:30 – Depunere de coroane.

„Referitor la desfășurarea Primului Război Mondial pe aceste meleaguri, documentele istorice arată că la Rașovița, în dup-amiaza zilei de 14 octombrie, Divizia germană de cavalerie „Maria Luiza” trimisese o brigadă descălecată care să taie legătura între soldații români din Grupurile Jiu și Cerna. Astfel, germanii săpaseră tranșee ocupând poziții de luptă în pădurea de la sud de Rașovița și Arcani, însă în urma atacului susținut al armatei române cu companii din Regimentele 43, 31, 17 și 58 Infanterie, aceștia părăsesc dispozitivul și se retrag spre nord. În luptele de aici au murit trei ofițeri și 25 de soldați, iar un număr de 54 au fost răniți (doi ofițeri și 52 de soldați).” , se arată în invitația trimisă de Consiliul Județean Gorj.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.