Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Bancnota de 10 bani emisă la începutul anului 1917 de Ministerul de Finanţe al României este cea mai mică bancnotă din lume ca mărime, potrivit World Records Academy, măsurând doar 33 x 44 milimetri. Totodată, este și bancnota cu cea mai mică valoare emisă vreodată în România. Obiectul se află în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman.

Bancnota a fost concepută de desenatorul Horațiu Sava Dimitriu şi a fost tiparită pe hârtie albă. Aceasta cuprinde pe avers, pe un fond brun-verde-galben, cu desen floral şi cercuri cu valoarea „10”, inscripția frontală „ROMANIA”, dedesupt „MINISTERUL FINANTELOR” și în părți: 1917. În câmp, în medalion rotund, se găseşte efigia Regelui Ferdinand I flancată de cifrul regal. Dedesubt este înscrisă valoarea nominală „10 ׀ BANI”. În stânga și dreapta valorii sunt funcțiile și semnăturile. Toate sunt de culoare verde-cenușiu. Nu are serie, număr și nici filigran, doar un chenar în partea de jos în care este înscris numele desenatorului. Pe revers, pe un fond de hașuri verticale de culoare brun-verde, apare inscripţionată frontal valoarea – „ZECE BANI”, iar în câmp este stema țării. În partea de jos apar înscrisurile: „penalității” dispus pe opt rânduri şi “SERVICIUL GEOGRAFIC AL ARMATEI”.

Cu o bancnotă de 10 bani, un român din 1917 putea cumpăra aproximativ un sfert de kg de pâine.

Înlocuirea monedei de 10 bani cu bancnota cu aceeași valoare s-a făcut chiar la începutul anului 1917, când România mai deținea ca teritoriu doar Moldova, restul țării fiind ocupat de trupele germane și bulgare.
Bancnota emisă în 1917 a înlocuit moneda care circulase anterior pe teritoriul României, începând cu anul 1867, bătută prin comandă în Anglia. În același timp, Ministerul de Finanțe emitea și bancnotele de 25 de bani și de 50 de bani.

Trecerea de la monede la bancnote poate fi explicată prin faptul că nichelul era folosit de industria armamentului și nu mai rămânea pentru monede. Lipsa materiilor prime poate fi și motivul pentru care dimensiunea bancnotei este așa de mică. La această dimensiune se folosea puțină hârtie și cerneală.

SURSA: www.cronicadeteleorman.ro

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.