Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cea mai mare suferință din viața Mariei Lătărețu a fost moartea a cinci dintre cei şase copii pe care i-a avut. „Privighetoarea Gorjului” şi-a cântat durerea în doina «Lie ciocârlie», compusă chiar de artistă.

Maria Lătărețu a avut o soartă nemiloasă. Cei cinci copilași s-au prăpădit la vârste fragede. Patru au murit din cauza bolilor, iar o fetiţă a fost sfâşiată de un câine turbat. Doar un singur copil a supravieţuit. Această dramă a marcat viaţa artistei. „Cu toate acestea, ori de câte ori s-a aflat pe scenă în faţa publicului, niciodată Maria Lătăreţu nu a lăsat să se vadă durerea cumplită care-i măcina sufletul. Artista a avut şase copii, însă doar unul singur, Ion, a supravieţuit. Ceilalţi s-au prăpădit de mititei”, se menţionează în cartea «Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche», scrisă de Dorin Brozbă şi Ioana Lătăreţu, nora artistei.

Gicuţu, primul copil al Mariei Lătăreţu, a murit din cauza unei răceli puternice. „La un an de la căsătorie, în 1929, Maria a născut primul copil. Un băieţel bălăior, pe nume Gicuţu. La doi ani anişori, micuţul s-a îmbolnăvit de bronhopneumonie şi a murit. Toată viaţă, artista şi-a plâns amarnic băiatul. De multe ori, amintindu-şi de el, Maria începea să plângă şi zicea: «Ce băiat frumos mi-a luat Dumnezeu!»”, se arată în cartea «Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche».

Apoi, a venit pe lume Ion, care a fost singurul copil care i-a supravieţuit. „În 1931, interpreta l-a născut pe Ion, pe care îl alinta Neluţu, singurul copil care a supravieţuit. Ion Lătăreţu a fost căsătorit cu Ioana şi decedat la începutul lui 2001. El a avut, la rândul său, un băiat şi doi nepoţei”, mai scriu Dorin Brozbă şi Ioana Lătăreţu.

Măriuţa, cel de-al treilea copil al Mariei Lătăreţu, a fost omorâtă de un câine turbat. Nefericitul eveniment a avut loc la Târgu Jiu, acolo unde locuia artista. Măriuţa a venit pe lume în anul 1933. A murit în anul 1939, la şase anişori, acasă la Târgu Jiu. „La ieşire, după spectacol, mulţumindu-i şi luându-mi rămas bun de la ea, am zărit două lacrimi care se prelingeau pe faţa-i smeadă. Succesul Mariţei fusese atât de mare încât nu-mi puteam tălmăci durerea ei. «Mi-a murit ieri fetiţa şi mâine trebuie s-o îngrop». Mi-a răspuns ştergându-şi repede ochii. Şi, ruşinată, mi-a întins mâna pe care nu m-am putut opri să i-o sărut“, menționa Mihail Jora.

Drama Mariei Lătăreţu avea să continue. Alţi trei copilaşi născuţi de artistă decedează. „În 1935, Maria a născut două fetiţe gemene, care la niciun an s-au prăpădit şi ele bronhopneumonie. Iar în 1937, la o nuntă din Gorj, artista aduce pe lume cel de-al şaselea copil care moare după câteva zile de la naştere. Maria Lătăreţu şi-a înmormântat toţi copilaşii la cimitirul Vădeni din Târgu Jiu, oraş în care a locuit o bună bucată de vreme cu întreaga familie”, mai scriu Dorin Brozbă şi Ioana Lătăreţu.

Și-a cântat durerea în cea mai frumoasă doină

Doina „Lie Ciocârlie” este metamorfozarea sentimentelor umane în glasul păsării care îşi plânge puişorii şi îşi doreşte cât mai curând moartea. „În viaţă nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii”, le mărturisea artista prietenilor.

Artista a murit în anul 1972 chiar în timpul unui concert în satul Româneşti, judeţul Botoşani, din cauza unei congestii cerebrale.

Distribuie:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.