Ce spunea Milița Petrașcu despre operele lui Brâncuși din Târgu Jiu. „Am fost zguduită până la măduva oaselor și am plâns“

Ce spunea Milița Petrașcu despre operele lui Brâncuși din Târgu Jiu. „Am fost zguduită până la măduva oaselor și am plâns“

- in Arta Plastica, Sculptura, Slider
0
21 vizualizari

Sculptorița Miliția Petrașcu, ucenica lui Constantin Brâncuși, îi relatează maestrului, într-o scrisoare, cât de mult a fost impresionată de operele pe care le-a realizat în Târgu Jiu.


Milița Petrașcu este autoarea Mausoleului Ecaterina Teodoroiu din Piața Prefecturii, din Târgu Jiu, acolo unde este înmormântată eroina de la Jiu. Sculptorița în mărturisește lui Brâncuși, într-o scrisoare, cât de impresionată a fost de operele realizate la Târgu Jiu: „Am venit de la Târgu Jiu, unde am avut o nespusă bucurie de ați vedea operele. Am fost zguduită până la măduva oaselor și am plâns sărutând pe doamna Tătărăscu într-un elan de recunoștință, pentru că te-a ajutat să faci aceste lucruri. Coloana se ridică liberă acum sacadat, ca niște bătăi de inimă generoasă și odată sfârșește în seninătate printr-o cupă gata de a primi daruri cerești în infinit. Profilul ei pe munți și cer este o bucurie arzătoare. Ea este o măsură a simțirii. (…) Portalul ai reușit să îl faci un corp viu, prin care te înrudești cu toate timpurile și îl simți așa de aproape de tine“. Scrisoarea a fost reprodusă în volumul „Brâncuși inedit“, ediție de Doina Lemny și Cristian-Robert Velescu.

A venit la Târgu Jiu să repare mormântul eroinei de la Jiu

Milița Petrașcu a venit la Târgu Jiu pentru a reface mormântul Ecaterinei Teodoroiu. „Am fost acolo trei zile în care am pus la cale reparațiunile mormântului Ecaterina Teodoroiu, am lăsat acoperișul vechi după ce am desfăcut tot și am apropiat pereții. S-a fixat pentru 18 septembrie sfințirea Coloanei și portalului“, mai scria Milița Petrașcu.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.