Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Casa Filipescu-Cesianu, din componența Muzeului Municipiului București, va găzdui începând de joi, 31 martie 2022, la sediul său din Calea Victoriei nr. 151, expoziţia de pictură „Constantin Severin – Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002 – 2022”, organizată de Asociaţia Eudaimonia Europa. Vernisajul expoziției are loc miercuri, 30 martie, începând cu ora 17.00.

Binecunoscut în lumea întreagă, nu numai ca pictor, ci şi ca scriitor, Constantin Severin este fondator și reprezentant al expresionismului arhetipal, un curent artistic extins și apreciat la scară mondială, pe care l-a fondat în Bucovina natală, în anul 2001.

Despre ce înseamnă expresionismul arhetipal, Constantin Severin dezvăluia într-un interviu: „Expresionismul arhetipal îşi găseşte locul între cele două paradigme majore ale artei contemporane, figurativul şi abstractul. El reprezintă o căutare spirituală a rădăcinilor comune aflate dincolo de accidentele tragice ale istoriei.

Conceptul meu de lucru ca artist vizual, expresionismul arhetipal, deşi pare a fi unul nou descrie de fapt o realitate artistică imemorială. Expresionismul arhetipal este într-adevăr un nou concept, dar cu ecouri de substanţă într-o străveche tradiţie de a concepe arta, specifică şi culturilor din trecutul îndepărtat”.

În expoziţia de la Casa Filipescu-Cesianu vor putea fi admirate peste 30 de lucrări

În același timp, curatorul expoziției Adina Rențea ne spune că în cadrul acestei expoziții pot fi admirate peste 30 de lucrări reprezentative:  „În expoziţia de la Casa Filipescu-Cesianu vor putea fi admirate peste 30 de lucrări reprezentative din cele două cicluri – Expresionismul Arhetipal şi Quantum Figurative – care au făcut deja istorie în lumea internaţională a artei şi despre care s-au scris numeroase cronici şi articole în reviste de prestigiu.

Cele mai frecvente arhetipuri regăsite în lucrările din expoziție sunt statuetele culturilor primitive, «primordiale»: Gânditorul de la Hamangia, statuetele nubile, în formă de vioară ale culturii Cucuteni, Gumelnița, precum şi Doamna cu hermină a lui Leonardo da Vinci sau pictura Soții Arnolfini a lui Jan van Eyck.

Construcțiile plastice ale lui Constantin Severin se dezvoltă pe simboluri figurative şi nonfigurative, pe schimbul dintre semnificațiile lor colective și private, precum și pe aproprierea de simboluri și imagini din arta unor maeştri ai picturii universale”.

Cu ocazia vernisajului, la care sunt invitați să participe iubitorii de artă contemporană, va fi lansat și volumul de poeme „Vieţile pictorilor”, autor Constantin Severin, publicat recent de editura „Eikon” din București.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.