Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a semnat marți, la sediul ADR SV Oltenia din Craiova, contractul de finanțare pentru proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale Iosif Keber”, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Durata de implementare este de 42 de luni de la semnarea contractului de finanțare, iar valoarea totală este de 1.816.100,68 de lei (98% din valoare sunt fonduri nerambursabile). Astfel, peste 1.8 milioane de lei vor fi investiți pentru îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, în județul Gorj.

 

Reprezentanții CJ Gorj au depus în toamna anului trecut proiectul de restaurare a Casei Keber spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, acum obținând fonduri europene necesare investiției. Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, a semnat marți, la Craiova contractul de finanțare pentru proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale <Iosif Keber>”, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: conservarea, restaurarea și protejarea Casei Memoriale „Iosif Keber” precum și valorificarea și promovarea identității culturale a Casei Memoriale „Iosif Keber”, în contextul turistic. Din datele fișei de proiect rezultă că principalele lucrări de modernizare vor consta în: restaurarea suprafeței totale a imobilului, respectiv 325 mp; amenajări peisagistice în suprafața de 90 mp; realizarea instalațiilor termice interioare; amenajarea de spații expoziționale cu posibilitatea asigurării unui iluminat corespunzător a lucrărilor expuse; realizarea instalațiilor de supraveghere video, internet, TV, antiefracție, detecție și avertizare incendiu; realizarea aleilor de acces către obiectiv cu o suprafață de 128 mp; asigurarea unui iluminat arhitectural exterior, pentru punerea în valoare a imobilului; amenajarea curții exterioare a imobilului- refacerea gardului de la stradă, reparații și amenajare alei, trotuare în jurul clădirii. Obiectivul general al proiectului constă în impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural local- Casa Memorială „Iosif Keber”. Durata de implementare este de 42 de luni de la semnarea contractului de finanțare, iar valoarea totală este de 1.816.100,68 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile 1.738.303,23 de lei (392.393,51 euro), reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

Casa Memorială „Iosif Keber” a fost proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter și se află pe strada 11 Iunie din municipiul Târgu-Jiu. Construcția este declarată monument istoric, aici aflându-se Secția de Artă a Bibliotecii Județene. Sute de volume care se află în această secție a bibliotecii au fost donate de Iosif Keber. „Casa adăpostește tablouri, desene, schițe, cărți de artă și ilustrate care au aparținut pictorului. (…) Pictorul Iosif Keber a făcut din arta frescei, al cărui secret îl deținea, o preocupare materializată în mii de metri pătrați de pictură bisericească realizată începând cu anul 1923, la 25 de catedrale și biserici din țară și străinătate. A pictat catapeteasma Bisericii Ortodoxe Române din Ierusalim și panourile BOR din Munchen. (…) Iosif Keber a realizat și picturi inspirate de locuri din județ. A mai pictat Catedrala, Biserica Sfinții Apostoli din Târgu-Jiu, Biserica Sfântul Nicolae”, scria Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.