Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

DSC_0137Casa Memorială „Ion Popescu Voitești”, aflată în comuna Bălănești, ar putea fi salvată de la degradare dacă vor fi obținuți banii necesari pentru restaurare. Frumoasa construcție ridicată între anii 1938 și 1940, după planurile arhitectului Iulius Doppelreiter, are nevoie de reabilitare, iar autoritățile încearcă să găsească soluții pentru ca această construcție aflată pe teritoriul comunei să nu devină doar o amintire odată cu trecerea anilor. Casa a fost transformată în muzeu în urmă cu multe decenii și evocă opera și activitatea marelui geolog și profesor universitar Ion Popescu Voitești. 

Casa este construită cu etaj și o terasă mare, dar și o curte frumoasă cu peisaje pitorești. Din păcate, starea de degradare a acesteia reprezintă un pericol, iar autoritățile încearcă să facă rost de resursele financiare pentru ca valoroasa construcție să fie restaurată.

„Am avut și alte proiecte de reabilitare, însă acum ne dorim să reușim să facem ceva și pentru această casă, ea fiind destul de valoroasă pentru comuna noastră. Are semne de degradare și vrem să obținem fonduri pentru ca această construcție să își recapete aspectul inițial. Ea nu se află în administrarea noastră, însă vom încerca să preluăm casa dacă este necesar”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești.

Ion Popescu Voitești este unul dintre cei mai importanți gorjeni din istorie. Acesta a descoperit zăcăminte de sare şi petrol, a condus Institutul Geologic al României, a pus bazele Academiei de Ştiinţe şi a susţinut peste 140 de comunicări la congrese de geologie în ţară şi în străinătate. Savantul a fost preocupat întreaga sa existență de cercetarea pământului și a bogățiilor minerale. În comuna Bălănești, inclusiv școala poartă numele acestei personalități marcante din istoria noastră.

 

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.