Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Casa memorială I.D.SîrbuÎn orașul Petrila, din județul Hunedoara, se află casa memorială a lui I. D. Sîrbu (Ion Desideriu Sîrbu), care a fost un cunoscut autor, eseist, dramaturg, filozof, publicist și romancier român. Casa se află printre blocurile din acest oraș, blocuri destul de îngrijite, pe strada care poartă numele autorului, bineînțeles. Drumul până la această locație este semnalizat corespunzător, fiind montate câteva indicatoare, poate prea mici, de către administrația publică locală, dar care se observă destul de bine…am putea zice.

Casa memorială I.D.SîrbuUn lucru ce mi-a atras atenția, într-un mod pozitiv, mergând spre această casă memorială este Centrul de Informare Turistică din localitate, deoarece avea pe el chipul sculptorului gorjean Constantin Brâncuși, aspect pe care nu l-am observat prin județul Gorj, în locații asemănătoare cu acesta. Pe de altă parte, aș acorda și o bilă neagră celor care se ocupă de acest centru de informare turistică, din cauza faptului că nu știu să se promoveze și pe internet, unde nu prea există informații despre activitatea lor.

Casa memorială I.D.SîrbuUrmând indicatoarele, de care vă precizam în rândurile de mai sus, am ajuns în dreptul casei memoriale I.D.Sîrbu. Aici am găsit un loc plin de culori vii, plin de viață, în contrast cu zona în care ne aflăm. Din câte mi-am dat seama casa nu are un anumit program de vizitare, dar la intrarea în curtea imobilului se află un afiș cu un număr de telefon, unde puteți suna în cazul în care veți ajunge prin zonă.

Din discuțiile purtate cu cei care locuiesc în apropierea casei memoriale am înțeles că această arăta destul de rău în urmă cu zece ani de zile, dar cu ajutorul Fundației Culturale Condiția Română și a cunoscutului caricaturist Ion Barbu a fost renovată integral. Totodată, la baza renovării sale au stat ca sursă de inspirație textele umoristice ale scriitorului din Petrila.

Casa memorială I.D.SîrbuSe pare, din câte am înțeles, că imobilul de acum nu mai este de mult casa natală și originală a celui ce a fost I.D.Sîrbu. Undeva pe la sfârșitul anilor 80, din dorința de a obține cât mai mult cărbune pe cap de locuitor, cei care conduceau țara în vremea respectivă au dărâmat colonia Ferdinand, pentru a construi blocuri, urmând să aducă forță de muncă din Moldova.

În urma acestor demolări casa lui I.D.Sîrbu a fost ultima care a fost pusă la pământ. Cu toate acestea, directorul Minei Petrila, din vremea respectivă, a aprobat reconstruirea imobilului și transformarea sa în casă memorială.

Casa memorială I.D.SîrbuDe-a lungul timpului, această casă memorială a trecut prin nepăsarea oamenilor din zonă, care imediat după revoluție, au furat tot ce se putea fura din această locație, și anume uși, ferestre, țiglă, cărămidă, lemn, dar și a administrației publice locale care venea doar să taie panglica, cum a fost în anul 1994, după care a uita complet de această locație.

Timp de 17 ani, până în anul 2010, cam nimeni nu s-a mai ocupat de acest imobil, fiind trecut undeva în uitare, până când a fost salvat de către Fundația Culturală Condiția Română, în spatele căreia se află caricaturistul Ion Barbu.

În cazul în care veți ajunge în Valea Jiului, vă invit să mergeți și să vizitați această casă memorială, pentru a vă bucura de umorul din acest loc, dar și pentru descoperi citatele pictate de niște copii, care vă vor ajută să-l cunoașteți mai bine pe I.D.Sîrbu.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.