Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Casa Memorială „Iosif Keber” ar putea fi restaurată la anul, dacă Consiliul Județean Gorj va obține finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a declarat astăzi, că monumentul istoric are toate șansele să fie restaurat și repus în circuitul turistic, mai ales că au fost obținute toate avizele necesare de la Comisia Monumentelor de la Craiova.

casa-memoriala-iosif-keber-20120621162823 t_rgu_jiu_de_inu_ii_n_vizit_la_c

Consilierii CJ Gorj au aprobat marți proiectul de reabilitare al casei memoriale „Iosif Keber” din Târgu-Jiu, mai ales că restaurarea monumentului a primit deja aviz favorabil din partea Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Pe lângă reabilitarea casei memoriale a pictorului Iosif Keber, proiectul de hotărâre prevede și valorificarea turistică a acesteia. Reprezentanții CJ Gorj vor depune proiectul spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 și speră să obțină cât mai repede fonduri europene structurale.

„Activitățile care se vor realiza prin acest proiect vizează: lucrări de consolidare și restaurare a clădirii; lucrări de finisaje interioare, pardoseli, zugrăveli, decorațiuni; lucrări de refacere împrejmuire incintă; lucrări de intervenție la fațade, acoperiş şi învelitoare; lucrări de instalații; crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități; iluminat arhitectural pentru punerea în valoare a monumentului istoric; lucrări de amenajare a curţii exterioare; activități de audit financiar extern; activități de marketing și promovare a obiectivului istoric; activități de informare și publicitate. Valoarea totală a proiectului «Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale Iosif Keber» este de 1.830.769,60 lei”, este menționat în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean Gorj.

Președintele CJ Gorj este optimist în ceea ce privește obținerea fondurilor necesare: „Avem o documentație avizată de Comisia Monumentelor de la Craiova și am acordat problema juridică. (…) Vom depune acest proiect pentru a obține finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2010, axa prioritară 5. Sperăm să avem și finanțarea asigurată. Eu zic că da, la anul vom putea ține licitația pentru demararea lucrărilor”, a spus Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj.

93355maxim-640x360

File de istorie

Casa Memorială „Iosif Keber” a fost proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter și se află pe strada 11 Iunie din municipiul Târgu-Jiu. Construcția este declarată monument istoric, aici aflându-se Secția de Artă a Bibliotecii Județene. Sute de volume care se află în această secție a bibliotecii au fost donate de Iosif Keber.

„Casa adăpostește tablouri, desene, schițe, cărți de artă și ilustrate care au aparținut pictorului. (…)

Pictorul Iosif Keber a făcut din arta frescei, al cărui secret îl deținea, o preocupare materializată în mii de metri pătrați de pictură bisericească realizată începând cu anul 1923, la 25 de catedrale și biserici din țară și străinătate. A pictat catapeteasma Bisericii Ortodoxe Române din Ierusalim și panourile BOR din Munchen. (…)

Iosif Keber a realizat și picturi inspirate de locuri din județ. A mai pictat Catedrala, Biserica Sfinții Apostoli din Târgu-Jiu, Biserica Sfântul Nicolae etc”, scria Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.