Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Volumul bilingv „Documente din arhivele naţionale ale judeţelor Gorj şi Dolj cu privire la Ansamblul sculptural brancuşian de la Târgu-Jiu”, realizat de Dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu, consilieri în cadrul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, este o carte document, care oferă analizei o serie de dovezi concludente a modului în care s-au realizat operele de artă de la Târgu Jiu.

Lucrarea reuneşte documentele existente în Arhivele Naționale ale județelor Gorj și Dolj referitoare la Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu şi a beneficiat de sprijinul reprezentanților Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale.

Acest demers arhivistic și documentaristic face parte din programul  „Viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi în lucrări de licenţă, dizertaţii şi teze de doctorat“ al Centrului „Brâncuşi” şi deschide, în acelaşi timp, „Seria documentară“ a Editurii Brâncuşi, ce va cuprinde rezultatul a numeroase cercetări şi studii având ca temă viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi.

„Publicarea lucrării de față este mai necesară ca oricând, având în vedere multitudinea de idei eronate, contradictorii și false care circulă în spațiul public în jurul acestei capodopere. Principiul de structurare al lucrării a fost ordonarea cronologică a documentelor, aceasta reprezentând astfel o succesiune temporală a unor înscrisuri privind nu numai strict ansamblul brâncușian, dar și alte multiple aspecte conexe. Fiecare document este însoțit de o scurtă explicație referitoare la conținutul său și este identificat conform cotei arhivistice de la Arhivele Naționale ale județelor Gorj și Dolj“, arată autorii Adina Andriţoiu şi Sorin Buliga.

Documentele sunt prezentate în fotocopie

Cartea a fost structurată pe mai multe capitole tematice, care au fost ordonate cronologic: documente biografice referitoare la Constantin Brâncuși (1872 – 1903), documente privind cinstirea eroilor gorjeni din Primul Război Mondial (1916 – 1936), documente privind edificarea Ansamblului Monumental de la Târgu-Jiu însoțite de documente conexe (1937 – 1940) și documente postbelice privind ansamblul brâncușian (1949 – 1989).

„Cei interesați vor putea sesiza, dincolo de ariditatea actelor administrative din epocă, efortul conjugat a numeroase instituții publice și a unor persoane fizice (Primăria Orașului Târgu-Jiu, Liga Femeilor Gorjene, reprezentanți ai forțelor politice de la nivel central și local) de a ridica la Târgu-Jiu cea mai importantă operă artistică a lui Constantin Brâncuși. Pentru prima dată, după încercări repetate și nereușite ale artistului român de a realiza o operă importantă în patria sa, se crease cadrul istoric, politic și financiar pentru înfăptuirea unui astfel de proiect îndrăzneț“, explică Sorin Buliga şi Adina Andriţoiu.

O astfel de lucrare nu a mai fost realizată până acum, pentru că implică o complexitate mare. Coordonatorii au fost nevoiți, pe o perioadă relativ îndelungată de timp, să consulte direct arhivele respective în vederea identificării cotei documentelor și a descoperirii unor noi informații privind capodopera brâncușiană. Un alt aspect al acestei activități complexe a fost parcurgerea tuturor documentelor cu scopul deslușirii și înțelegerii lor, aranjării cronologice, sistematizării, rezumării și prelucrării tehnice a acestora.

În paginile cărţii sunt prezentate publicului larg, în fotocopie, documentele identificate în Arhivele Naționale ale județelor Gorj și Dolj referitoare la Ansamblul brâncușian de la Târgu-Jiu.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.