Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036


IMG_4619[1]
Expoziția de caricatură a cunoscutului artist gorjean Aurelia Iulius Șuță, cunoscut publicului larg sub numele de Șai, a fost deschisă, joi, la Muzeul Județean de Istorie în prezența unui public numeros și chiar a unora dintre„victimele“ caricaturilor sale.

Aurelian Iulius Șuță a lucrat ca polițist criminalist, poziție din care avea anumite îngrădiri pentru a-și exprima trăirile artistice. Acum, acesta se simte liber, după ce a ieșit la pensie, pentru că nu mai există nicio barieră pentru a-i opri pornirile artistice.

Astfel, în cadrul expoziției de caricatura întâlnim personaje foarte cunoscute din viața publică locală și națională. Printre cei care au făcut obiectul peniței sale s-a numărat prefectul de Gorj; Gheorghe Paraschivu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu Adrian Tudor; senatorul de Gorj Florin Cârciumaru sau primarul interimar Aurel Popescu. Viceprimarul Adrian Tudor și prefectul Gheorghe Paraschivu au fost prezenți la vernisajul expoziției și chiar s-au îmbrățișat cu artistul.

Cel din urmă a fost încântat de caricatura pe care Șai i-a făcut-o: „Am văzut caricatura și pentru mine este o onoare să fac parte din personajele din lista maestrului Șai. Aceasta este o stare de normalitate și cred că toți trebuie să se simtă onorați că un mare maestru caricaturist le realizează portretul. Este o caricatură foarte reușită și sugestivă. Eu aș putea spune că această artă, caricatura, prezintă o frântură de istorie. Peste ani, aceste imagini vor fi privite, poate, cu alți ochi. Astăzi e bine să le privim, să le înțelegem, să învățăm ceva din ele, pentru că defectele surprinse în caricatură trebuie îndreptate. Mi-a plăcut caricatura în care apar“.IMG_4650[1]

Unul dintre cei mai buni criminaliști din țară

Viorel Gârbaciu, fostul director al Școlii Populare de Artă, a apreciat lucrările realizate și expuse: „Această expoziție de astăzi este, din punctul meu de vedere, o dare de seamă a unui talent de excepție în caricatura românească. Lucrările sunt de o calitate excelentă, dovedind inteligența artistică a lui Șai, dar și bonomia sa desăvârșită. (…) Nu sunt făcute cu răutate, iar nivelul calitativ este foarte ridicat. Șai este în topul caricaturiștilor români“.

Printre cei prezenți s-au numărat și foști colegi și chiar șefi ai Poliției Gorj. Unul dintre ei, Constantin Codiță, a vorbit despre artistul și polițistul Aurelian Iulius Șuță, pe care îl consideră ca unul dintre cei mai buni criminaliști din România: „A făcut pentru Poliția Română mult mai mult decât a făcut oameni cu grade. A făcut imagine frumoasă Poliției Române. Lucrurile s-au mai schimbat, între timp, a fost pasat dintr-un loc în altul și și-a găsit vocația, devenind unul dintre cei mai buni criminaliști ai țării pe domeniul lui de activitate“.

IMG_4652[1]

„Această expoziție este doar de încălzire“

„Caricatura critică, nu laudă și nu perie pe nimeni. Caricatura critică și tocmai din acest motiv deranjează. Această expoziție de caricatură este una corectă, și nu este o expoziție de grafică satirică sau de umor desenat.

Exagerează anumite situații care sunt întâlnite în viața publică și le prezintă publicului prin acest mesaj satiric, extraordinar de gustat, savuros, uneori, picant, iar, alteori, chiar iute. Caricaturistul nu își înfige penița în ochii nimănui și practică arta cu deosebită dragoste pentru atingerea scopului educativ și moralizator al artelor. (…)

Sper că nu se va supăra nimeni, pentru că asta e starea de normalitate. Asta face caricatura, mai ales că această profesie se face cu dragoste față de oameni. Mă așteptam să fie mult mai multe «victime» ale caricaturilor mele prezente aici. Nu apreciez în niciun fel absența vreunei personalități pe care le-am satirizat în această expoziție. Le transmit toată iubirea mea, dar această expoziție este doar de încălzire“, a precizat Șai.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.