Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În prezent oamenii sunt foarte ocupați și ajung la biserică după ce începe slujba Utreniei și mulți chiar după ce începe Sfânta Liturghie. Dar vor să aducă daruri la Sfântul Altar. E bine?

Întâi de toate am să vă spun că ideal ar fi ca toți creștinii din biserică să aducă un dar la Sfântul Altar. Participarea la Sfânta Liturghie este asemenea unei vizite la Cineva Important – Dumnezeu. Ori, când mergi în vizită la cineva, îi duci un dar. Ce putem aduce? În funcție de cât avem sufletul de deschis: unii aduc o lumânare și se simt în regulă. Alții aduc, în afară de lumânare, și o prescură – și se simt în regulă. Alții aduc, pe lângă lumânare și prescură, un pomelnic – și se simt în regulă. În fine, alți creștini aduc și un pachețel cu tămâie și un pachet de cărbune – și se simt în regulă.

Ce se mai poate aduce, poate cineva întreabă? Vin și ulei. Cu acestea lista darurilor de adus la Sfântul Altar se încheie.

Dar, acum ne punem problema – când trebuie sa aducem darurile noastre la Sfantul Altar?

Unii credincioși vin mai devreme și aduc darurile înainte de a începe Sfânta Liturghie. Alții, venind mai târziu, aduc darurile după ce a început Sfânta Liturghie. Ele sunt primite de preot la Sfântul Altar iar pomelnicele sunt pomenite.

Însă, pentru ca pomelnicul credinioșilor să fie pomenit la Sfânta Proscomidie, darurile trebuiesc aduse înainte de a începe Sfânta Liturghie. După – pentru că s-a făcut acoperirea darurilor – nu se mai pot pomeni la Proscomidie iar creștinii pierd un aspect important al pomenirii lor. Pomenirea la Sfânta Proscomidie presupune că preotul scoate părticele pentru cei vii și cei morți, conform pomelnicului dat de voi, și le pune pe Sfantul Disc. Apoi, la final, după prefacere, aceste părticele – și altele, evident – sunt puse în Sfântul Potir. Adică, în mod real dar simbolic, cei pomeniți la proscomidie sunt alături de Domnul Iisus Hristos în Sfântul Potir. Acesta nu este puțin lucru, ci ceva deosebit.

Așadar, dacă vreți să beneficiați de tot ceea ce se poate primi prin pomeirea la Sfântul Altar, aduceți darurile voastre însoțite de pomelnic. Și să le aduceți mai devreme, înainte de a începe Sfânta Liturghie.

Să vă fie de folos.

Preot Popescu Marius – Parohia Pesteana-Vulcan
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.