Silvia Sultan este elevă la Colegiul Tehnic Motru, unde studiază la profilul Electric. În vara acestui an a participat la „Tabăra Meseriașilor”, programul finanțat de societatea OMV Petrom și a învățat o mulțime de lucruri noi. Tot aici, Silvia Sultan a câștigat o bursă din partea companiei. Adolescenta este o fire sensibilă, scrie poezii și are talent muzical, fiind apreciată de profesorii săi și datorită acestor pasiuni, dar mai ales datorită felului în care Silvia își împarte timpul între ceea ce îi place și școală. Viața adolescentei nu a fost una presărată doar cu bucurii, dar spune că a învățat să treacă peste greutăți și să fie mereu optimistă.
Adolescenta a împlinit 17 ani în luna iulie și se descrie ca fiind o persoană plină de viață și foarte optimistă. Silvia Sultan este din Baia de Aramă și mai spune că are o mulțime de visuri pentru care este decisă să facă tot ce îi va sta în putere ca să le îndeplinească! „Studiez la Colegiul Tehnic Motru, sunt în clasa a XI-a E, profilul ales, Electric, este și o pasiune.
Încă de mică lucram cu tati în acest domeniu, îmi arăta diverse modalități de a lega un circuit și așa am început să iubesc electricitatea. Am crescut într-o familie cu cinci membri, mai am doi frați, dar în timp familia mea nu se mai înțelegea, așa că au decis să se despartă. Tata lucrează ca și electrician în apropiere de orașul Motru, iar mama mea pleacă în străinătate. Mama merge să lucreze în afara țării de mai bine de șapte ani, pentru că aveam nevoie de bani și nu ne ajungeau ce câștiga aici.
De la părinții meu am învățat foarte multe, dar cel mai important lucru ce l-am învățat a fost acela că viața este grea, dar poate deveni mai ușoară, dacă știm să rezolvăm problemele, nu să fugim de ele!”, a spus Silvia Sultan.
„Doamna Niculina Chițulescu m-a promovat!”
Silvia a avut norocul să întâlnească oameni deschiși și sufletiști, profesori la CT Motru, care au ajutat-o și, după cum singură spune, au promovat-o. Unul dintre cei mai importanți profesori care au ajutat-o a fost Niculina Chițulescu. Profesoara a observat sensibilitatea fetei, dar și talentul său și a decis să o ajute să capete și mai multă încredere în ea și în forțele sale. Una dintre pasiunile Silviei Sultan este poezia. Fata scrie de ceva vreme și reușește, astfel, să își exprime trăirile.
„Doamna Niculina a văzut în mine ce nu a văzut niciun profesor, o sensibilitate aparte. Doamna a aflat că scriu diverse poezii, așa că m-a rugat să aduc câteva la școală, să i le citesc și apoi m-a promovat. Poeziile mele sunt inspirate de lumea ce mă înconjoară. Până să ajung la liceu, scriam doar poezii triste, pentru că așa era în mare parte viața mea.
A fost o perioadă în care nu am știut să comunic cu persoanele de lângă mine. În liceu am ajuns să îmi fac prieteni și să ies din acea perioadă tristă, am reușit să îmi transform viața. Acum am o viață fericită, în care visele chiar devin realitate, în care pot să fiu ceea ce vreau să fiu”, a declarat Silvia Sultan.
A învățat din greșeli
Deși are doar 17 ani, copila de la CT Motru dă dovadă de maturitate în gândire. Citește mult și spune că astfel a învățat să vadă viața într-o notă optimistă. Scrie poezii, cântă sau desenează, iar toate aceste pasiuni o ajută să depășească orice problemă.
„În poeziile mele încercam să găsesc perfecțiunea, încercam ca totul să fie o lume imaginară perfectă, dar în timp am realizat că este așa frumos să mai și greșești, căci așa afli cum este să treci peste un obstacol și cum te simți când reușești să-l depășești. Prin poeziile scrise îmi făceam o viață mai frumoasă. Simțeam ce să scriu, îmi descarc gândurile pe foaie. Avea și are loc o conexiune ce nu poate fi explicată. Și vreau să le mulțumesc tuturor persoanelor care au fost lângă mine și m-au sprijinit indiferent de ce alegere am făcut”, a afirmat poeta-elevă.
Îi place să cânte
Printre pasiunile Silviei Sultan se numără și aceea pentru muzică. A aflat că iubește să cânte, când profesorul Niculina Chițulescu, la aceea vreme director al CT Motru, a înființat un grup de colindători.
„Îmi place foarte mult să cânt, sunt liberă și detașată de lumea reală și îmi formez o lume imaginară, acolo, pe scenă sau oriunde aș cânta. Sunt o fată crescută la munte, în Ponoarele, unde tradițiile încă sunt aceleași, unde se cântă muzică populară și asta îmi place și mie să cânt. Pe lângă cântat, îmi place să și desenez. Nu am avut niciodată o pregătire în acest domeniu, nu am avut posibilitatea de a urma cursuri, dar pot să spun că mă descurc destul de bine, îmi place să fac portrete, peisaje și nu contează dacă durează mult până termin acel peisaj. Nu mă las până nu este așa cum vreau”, a spus Silvia.
Bursieră OMV Petrom
În vara acestui an, Silvia Sultan a participat,alături de colegii săi, la „Tabăra meseriașilor din Țara lui Andrei”, proiect susținut financiar de către OMV Petrom.
Aici, adolescenta a învățat multe lucruri noi, dar a câștigat și o bursă de 500 lei/lună din partea companiei.
„Cel mai frumos moment a fost când am ajuns în «Tabăra meseriașilor din Țara lui Andrei», acel loc pentru mine a fost mirific! Asta pentru că acolo am învățat să comunic și cu alte persoane, nu doar cu un creion și o foaie. În «Țara lui Andrei» am reușit să câștig o bursă de la OMV Petrom, iar această bursă înseamnă foarte mult pentru mine, mă ajută enorm. (…) Când sunt tristă sau supărată, prefer să alerg puțin sau să mă duc cu bicicleta până mă eliberez de toate problemele și copiii au probleme, nu doar adulții!”, a spus Silvia Sultan.