Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă mai multe evenimente din perioada 23 – 28 mai, după cum urmează:
Miercuri 24 mai, debutează la Cetatea Orgame/Argamum – Jurilovca, expoziția artistului plastic brașovean Adrian Timar, cu imagini create cu ajutorul inteligenței artificiale.

“Dacă nu am trăit acum o mie de ani, sau poate nu-mi amintesc, mă rog de Inteligența Artificială să mă ducă înapoi, să pot să văd lucrurile așa cum erau cînd Istrul se întîlnea cu marea în dreptul cetății Orgame, îndreptînd cârdurile de pești către insula Bisericuță, mânate de umbre de vrăjitoare.

Rugul eroului fumegând, oale sparte aruncate la zidul cetății și nisipul ce fac navele să stea pe loc, eșuate, la o leghe de țărm aduse în imagini aruncă, precum copii, înapoi. Imagini cu eroziunea falezei Dolojman, ruine pe insula Bisericuță, armuri din mormintele eroilor, trireme acostând la Dolojman, festinul vrăjitoarelor la Poarta Mare a cetății Orgame, borșul de pește ca pe vremuri, amfore, libații și incinerări, vase și ouă de Paști…oamenii din viitor vor trăi în trecut.” – Adrian Timar. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 mai-24 octombrie 2023.

Pe 27 și 28 mai, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia (str. Parcului, nr.1), în cadrul ediției a XII a Mogoșoaia ClasicFest – Culturile lumii, vor fi organizate mai multe manifestări din sfera artelor vizuale.

Sâmbătă 27 mai, la ora 12,30, în Lapidarium, va fi vernisată expoziția pictorului Ammar Alnahhas. El s-a născut în Siria, acum mai bine de patru decenii, și, la Damasc, a absolvit sculptura.

A venit în România, în 2006, și a descoperit culoarea și viața artistică românească. În scurt timp a devenit un apreciat și îndrăgit pictor, autor al unei opere originale, în care se îmbină armonios, cu o rezonanță universală, amintiri, evocări ale copilăriei, descoperiri și minuni, peisaje și impresii românești. A participat la numeroase simpozioane de pictură în România și în Tunisia, a realizat expoziții personale de succes și a devenit membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La ora 13, la Ghețărie, va avea loc Festivitatea de premiere și gala laureaților ediției a patra a Concursului Internațional “Martha Bibescu”, o competiție la care UAP a fost parteneră, iar din juriu au făcut parte printre alții, pictorul Gheorghe Dican și pictorul Marius Barbone – ambii vicepreședinți al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Vor expune cei 15 laureați, printre care și câștigătorii premiilor I la  cele două categorii de vârstă: Ana Maria Cosma și István Tusai. Ana Maria Cosma, autoarea lucrării „Apus sângeriu”, are 16 ani, este elevă a Colegiului de Arta “Carmen Sylva” din Ploiești, este discipolă a pictoriței Camelia Profirescu, iar până în prezent a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, iar István Tusai – semnatarul lucrării „Draga bunica” – are 32 de ani, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca și s-a perfecționat în cadrul Academiei de artă din Florența.

Duminică 28 mai, la ora 12,30, va avea loc prezentarea Expoziției de pictură  a artistului Abraham Azarian și prelegerea susținută de Haik Azarian despre “Arta armeană – Influențe și asemănări în spațiul românesc”.

Invitat – Vlad Bedros – decan al Facutății de Instoria și teoria artei din cadrul Universității de Arte București. La ora 14,30, pictorii acuareliști Mircea Corcodel și Vladimir Ivanovici vor realiza o demonstrație de pictură la patru mâină, urmând ca lucrarea rezultată să fie expusă cu ocazia ultimului eveniment al festivalului – spectacolul “100% Românesc”, de la ora 16,30.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.